dhdfhdfh
/ 79.110.13.* / 2010-02-11 14:12
A ja się z Rychem zgadzam ( co do zasady ).
W Polsce nie da się zrobić nic gdy bierze się pod uwagę biurokrację czyli pozwolenia, uzgodnienia, konsultacje, podatki, ZUSy, przepisy głupkowate, itd.......
W cywilizowanym świecie plan biznesu rozpoczyna się od POMYSŁU i ANALIZY OPŁACALNOŚCI.
W Polsce planowanie biznesu kończy się na POMYŚLE I OPŁACALNOŚCI.
A to dlatego że zacząć należy od tego KOGO SIĘ ZNA, KOMU SIĘ DA, ktore przepisy można nagiąć, komu się depcze po palcach i kogo on zna itd.
Więc gadka Rycha jest jak najbardziej ok ( biedny Polski biznesmeeen ) tylko nie widzę powodu żeby łapówkarstwo, załatwiactwo itd było wytłumaczone tym że inaczej się nie dało.
Jak ja coś wymyślę to się odbijam od "ściany NIE". A to konserwator, a to kominiarz, a to sanepid, a to ZUS, a to US, a to park narodowy, i setki innych............... czyli biznas się oplaca ale się nie da nic zrobić!!! Urzędas wie lepiej !!! PRZEPIS JEST PRZEPIS MIMO ŻE GŁUPI !!!
A szanowny Pan Rysiu jak coś wymyśli to dzwoni do Zbycha, Mira, i innych tam kolegów i mu w ZĘBACH PRZYNOSZĄ decyzje, pozwolenia, uzgodnienia, baaa USTAWY. A jak ktoś w urzędzie się nie chce pod lipą podpisać to traci pracę. O pracy dla córki nie wspomnę z grzeczności ( może prezydentem by została po znajomości ale mniejsza kasa niż w spółce więc się nie pyli ;-)))
Jak ja złamię najmniej istony przepis to dostaję po dupie z nawiązką, a jak Rysiowi przepis nie pasuje to go chłopcy w USTAWIE zmianiają i już jest zgodnie z prawem. Nawet nie chce wiedzieć co się w gminach dzieje gdy Rysio potrzebuje "przychylności"....
Reasumując w Polsce się tworzy ZŁE PRAWO ŚWIADOMIE, bo jakby było DOBRE I PROSTE to:
1. Rysio podobni mieli by 40 mln potencjalnych konkurentów (a po co im kolejne kasyna i wyciągi?)
2. Zbycho, Miro, Sawickie itd - nie mieli by kolegów w biznesie ( bo staliby się zbędni jako przyjaciele ).
3. Zbycho Miro i inni UCIEKLIBY Z POLITYKI bo za te parę tysi pensji to by im na nic nie starczyło a tak koledzy się odwdzięczą w ten czy inny sposób.
4. PKB by wzrosło ale mają to w d........ bo z przychodu Rysia mogą na coś liczyć a z PKB???