ZT
/ 79.191.142.* / 2015-02-28 16:10
Oto analiza obecnej sytuacji na w20: http://stooq.pl/q/a/?s=wig20&i=d&u=12045444 Na wykres oprócz znanej już i omawianej formacji kraba dodałem linię trendu spadkowego zapoczątkowanego 8 IX 2014 (opadająca linia zielona) oraz oznaczyłem kolejno coraz wyższe szczyty i dołki fali wzrostowej zapoczątkowanej 16 I 2015 (łamana linia czerwona). Coraz wyższe szczyty i dołki świadczą, że mamy do czynienia z łagodnie postępującym ale jednak trendem wzrostowym (wcześniej mylnie pisałem o konsolidacji). Teraz jesteśmy w bardzo ważnym miejscu, ponieważ rynek doszedł do opadającej linii trendu spadkowego oraz do okolic szczytu z 13 I 2015 (linia pomarańczowa). Punkt ten jest ważny z dwóch względów, po pierwsze to szczyt sprzed umocnienia franka i po drugie przebicie tego punktu zanegowałoby serię coraz niższych następujących po sobie dołków i szczytów, trendu spadkowego (oznaczenia s1,d1,s2,d2,s3,d3). Reasumując opór w rejonie 2370-2380 może spowodować korektę, zaś wyraźne wybicie w górę potwierdzi i uprawomocni nowo zapoczątkowany w styczniu trend wzrostowy. A ponieważ jesteśmy (wg mnie) w fazie wzrostowej cyklu 10 miesięcznego, to wzrosty są bardzo prawdopodobne i po uprzedniej korekcie lub nie, będą kontynuowane do okolic czerwca 2015. Tu mała uwaga pisząc czerwiec mam na myśli mniej więcej okres kolejnego szczytu, gdyż, jak to z cyklami bywa, nie da się precyzyjnie tego określić, równie dobrze może to być maj, czy sierpień. Tak, że rokowania są dobre i należy dziś skupić swą uwagę na łikendzie. Ja osobiście zawieszę dziś wieczorem oko, przy dobrym trunku rzecz jasna, na snookerowym turnieju, który odbywa się u nas w Gdynii, niestety poprzez tv, ale może kiedyś pojadę.