kri
/ 83.31.191.* / 2010-12-15 04:33
Jest druga faza hossy na wig20. Każda mała spółka chodzi w swoim cyklu ustawianym przez animatora - wystarczy dopasować się do niego - a pogoda na rynkach globalnych wpływa na jego aktywność. Aby grać na wig|wig 40 trzeba nie więcej niż 20 spółek, systematyczne inwestować i selekcjonować. Druga liga nie posiada płynności, często c/z, futures i marki - ale jest źródłem nowych pomysłów dla których szuka kapitału na rynku pierwotnym i dłużnym oraz działa w dłuższym horyzoncie czasowym.
Na wig20. animatorem hossy jest głównie kapitał zachodni (USA.). Kapitał płynie zgodnie z potencjałem między rynkami : obligacji, akcji, walut (USD) i towarowym ( ropa, złoto, metale kolorowe) . Rynki te są (obecnie dołki, 2003, 2008) zakłócane przez innowacje, nowe mechanizmy finansowe i zabezpieczające, surowce, rynki wschodzące (Chiny) -pozbawione dotychczasowych mechanizmów regulacyjnych. Aby kapitał wpłynął na wig20 jest wymagana płynność i potencjał wzrostowy spółek (cena/zysk, zwrot z kapitału, przyrost obrotów (handel), nowe inwestycje). Aktywnie odziaływującym na rynek jest także rząd (na rynku pierwotnym), akcyjne fundusze inwestycyjne, fundusze emerytalne oraz banki równoważące rynek finansowy (futures) z rzeczywistym (akcje).
Ja korzystam z wig20 oraz wig|wig40 (jako bufor kapitału (płynność), kompensacji zmian i sterowania ryzykiem, a także udziału w emisjach dające szanse > wig20).