Moje oczekiwania to już nie podwyższać ochrony (90 tys.) a czerpać lepsze zyski
Acha, znaczy chcesz mieć inwestycję? Z mojego szacunku wynikają następujące rzeczy:
Alokując całość składki w fundusz dynamiczny możesz sobie bezpiecznie założyć 8% zysku rocznie. Co w 65 roku życia da Ci circa ebałt 205 000 zł wartości odstąpienia - bez żadnych zmian. Z sumą ubezpieczenia 198 000 zł.
Warto?
Rezygnując w najbliższym czasie z opcji NW zyskujesz dodatkowo około 28 000 zł. A przy rezygnacji z NP jeszcze 23 000 zł.
Suma sumarum z 205 000 zł robi Ci się 256 000.
Pozostawienie SU na poziomie 100 000 zł da Ci kolejne 12 000 zł.
Pytanie czy warto rezygnować z opcji i niezłej sumy ubezpieczenia?
Zważ na inflację i zdaj sobie sprawę, że te 250 000 zł po uwzględnieniu podatku Belki i inflacji będzie odpowiadało dzisiejszym 110 000 złotych.
Masz niezłą ochronę dla siebie w razie kalectwa. W przypadku nieszczęścia masz kapitał do inwestycji na przyszłą emeryturę, bądź na bieżące potrzeby.
Nie potrzebujesz jej?
Pytanie dlaczego kupiłeś tak mocno ochronną polisę?
Reasumując, na dzień dzisiejszy chroni Cię kwota około 90 000 zł. I tak będzie przez cały czas trwania umowy ubezpieczenia, a dodatkowo docelowo otrzymasz równowartość tej sumy.
A teraz trochę o kosztach.
Wpłacając zgodnie z proponowanymi indeksacjami do 65 roku życia łącznie wpłacasz 105 000 zł, z czego 49 560 złotych jest kosztem ochrony ubezpieczeniowej, pozostałe 55 000 zł stanowi czystą inwestycję - daje Ci to w wyniku wspomniane 205 000 złotych.
Pomnażasz czterokrotnie swoje pieniądze będąc jednocześnie ubezpieczonym.
A kosztuje Cię to zaledwie 4 złote dziennie - dużo?
Dalej - jedną z przyczyn Twojego niezadowolenia jest obecna sytuacja na rynkach finansowych, w przeciągu pół roku wartość jednostek funduszu dynamicznego poleciała 27% w dół, a zrównoważonego 13%.
I te 365% za pięć lat, to raczej nie teraz.
Wg danych ze strony CU fundusz dynamiczny za ostatnie 5 lat - 9.03.2003 do 9.03.2008 zrobił 276%, a fundusz zrównoważony za osiem lat 132%.
A zwróć uwagę, że moje szacunku opierają się na średniej rocznej stopie zwrotu z inwestycji zaledwie 8%. I sugestii, aby całość wartości alokować w fundusz dynamiczny. Zwiększenie stopy zwrotu spowoduje wzrost wartości polisy, spadek kosztów i lepsze pieniądze na emeryturę...
Podsumowując Twój agent wie co mówi i nie reaguj zbyt alergicznie na na razie, Twoim zdaniem, niskie wartości na polisie.
Mam nadzieję, że wyjaśniłem chociaż pobieżnie mechanizm działania polisy ubezpieczeniowej. Będąc ubezpieczonym, niezależnie od Twojego stanu zdrowia zawsze otrzymasz "zamówiony" kapitał.
Jeżeli chcesz poznać więcej szczegółów co do Twojej polisy, to zapraszam na priv, i tak mam wrażenie, że zbyt wylewnie rozpisałem się o Twoich pieniądzach.