Forum Polityka, aktualnościŚwiat

Uwaga na ogórki! Bakteria już w Austrii

Uwaga na ogórki! Bakteria już w Austrii

Money.pl / 2011-05-29 15:46
Komentarze do wiadomości: Uwaga na ogórki! Bakteria już w Austrii.
Wyświetlaj:
tesa1959 / 2011-05-29 22:28 / Tysiącznik na forum i pełna kultura
Bakteria w ogórkach z importu, czy po prostu nie ma zbytu krajowych i trzeba spowodować zwiększenie sprzedaży? Ale to już było: nie było margaryny, więc straszono, że jest rakotwórcza, był nadmiar a niedobór masła - margaryna okazała się dobra dla serca (serce jak dzwon), a w maśle za dużo cholesterolu itd. napędzanie handlu i nic więcej.
higiena zabija częściej / 178.37.135.* / 2011-05-29 18:18
Stąd obostrzenia w spożywaniu alkoholu. Flaki i seta ,kiedyś się zamawiało i nawet w sierpniu zatruć nie było w restauracjach jednogwiazdkowych przy drodze.
grek_pl_zorba / 62.21.28.* / 2011-05-29 17:11
Pałeczka okrężnicy jako organizm modelowy

E. coli należy do organizmów modelowych wśród bakterii. Jej budowa, genetyka i metabolizm są dobrze poznane i wykorzystywane w badaniach genetycznych. Znalazła szczególne wykorzystanie w modyfikacjach genetycznych w biotechnologii, wykorzystywana w celach przemysłowych (np. w produkcji ludzkiego hormonu – insuliny).
Wykorzystywana jest ze względu na tanią hodowlę przy jednoczesnym otrzymywaniu dużej liczby bakterii na niewielkiej powierzchni. Szybko uzyskuje się następne pokolenia, a powstające mutacje są łatwe do identyfikacji i badań. Kolisty chromosom został dokładnie zbadany pod względem funkcjonalnym i genetycznym. Najczęściej badanym szczepem jest K-12 posiadający 4,639,221 par zasad kodujący 4,377 genów. Dzięki E. coli zrozumiano takie procesy jak:
mechanizmy replikacji DNA
regulacja transkrypcji
mechanizmy procesu translacji
budowa genu prokariotycznego
zasada zapisu genetycznego

Czynniki zjadliwości

Czynniki zjadliwości Escherichia coli dotyczą głównie ich zdolności do przylegania i adhezji do nabłonka przewodu pokarmowego oraz wytwarzania toksyn przez niektóre szczepy. Adhezji sprzyjają fimbrie, z czego najgroźniejsze są typy I oraz P (powinowactwo do dróg moczowych) i typu S (powinowactwo do naczyń mózgowych) Innym czynnikiem zjadliwości jest otoczka o właściwościach antyfagocytarnych, zwana antygenem K, adhezyny CEA, endotoksyna (LPS) oraz α-hemolizyny. Niektóre szczepy wytwarzają egzotoksyny oraz toksynę typu Shiga. Szczepy hemolityczne bakterii są bardziej chorobotwórcze niż szczepy niehemolityczne. Hemolizyna ma bowiem właściwości toksyny o działaniu nie tylko hemolitycznym, ale także dermonekrotycznym i koagulującym plazmę.
i to by było na tyle / 83.29.117.* / 2011-05-29 15:46
Jaki to gatunek ogórków : ptasi, świński czy wściekle krowi ? A może to globalnie ocieplone ogórki ? W każdym razie hiszpańscy eksporterzy rolni z pewnością podskakują z radości. Tylko czekać jak za tydzień Rosjanie wykryją EHEC w ogórkach importowanych z polski i w związku ztym wprowadzą empargo na import polskiego mięsa i owoców. Show must go on!
mrówka123 / 83.28.201.* / 2011-05-29 17:10
Hiszpanie nic nie mogą zrobić bo są na skraju bankructwa i czekają na kroplówkę od Niemiec... teraz wszystko co złe będzie pochodzilo z Grecji, Hiszpanii, Portugalii, Irlandii.... zobaczysz

Najnowsze wpisy