real13
/ 81.219.244.* / 2007-04-11 00:48
Szanowny Bernardzie+.
Do tej pory, wydawało mi się, że taki poziom świadomości gospodarczej tli się jeszcze w głowach Polaków w mocno podeszłym wieku, gdzieś na zapadłej wsi, którzy całe swoje dorosłe życie przeżyli w realnym socjalizmie, w którym to okresie właśnie takie podejście było dominujące (...co mnie obchodzi, że inni mają gorzej, ważne abym ja miał lepiej, abym ja dostał talon na malucha lub przydział na mieszkanie, więc zapiszę się do PZPR).
Jestem przerażony.
Nie będę Ci udowadniał, że takie myślenie nie ma racji bytu w nowoczesnym społeczeństwie i jest raczej przyjętą normą w gronie zwolenników RM.
Dam Ci jednak przykład, jak mogą myśleć i DZIAŁAĆ w tym kierunku inne grupy społeczne, nie należące do szacownego grona MSP.
Pracownicy najemni - pewnie modlą się w duchu, aby rząd podniósł podatki przedsiębiorcom, może wtedy obniży je pracownikom, komuś wziąć trzeba, więc niech płacą przedsiębiorcy.
Emeryci - mażą na pewno o waloryzacji swoich świadczeń, no ale żeby mogli dostać więcej, to komuś trzeba więcej zabrać, wiadomo jak przedsiębiorcę stać na prowadzenie firmy, to niech dorzuci trochę na biednego emeryta. Nas emerytów i rencistów jest najwięcej, a co roku będzie nas jeszcze więcej, rząd to wie i będzie wprowadzał korzystne dla emerytów przepisy. Z tak licznym elektoratem żartów nie ma.
Rządzący i administracja - co nas obchodzą jacyś z MSP, nasza kadencja trwa tylko cztery lata (a czasem nawet krócej), pracujemy już nawet w niedzielę i należą nam się godziwe pieniądze, podwyżki, 13 - te pensje, premie, służbowe komórki, służbowe samochody utrzymywane przez podatników itp. I kto nam to może zapewnić? No głównie Ci z MSP, jest ich już dość dużo no to naprzód - strzyc i golić ich ile się da, póki jeszcze zipią.
Górnicy - wiadomo najciężej pracują, więc im się należy, przyzwoita płaca i wcześniejsza emerytura. To, że do większości nierentownych kopalń dopłacają Ci z MSP jest mało ważne dla górników, no bo co ich to obchodzi?? Jeśli ktoś myślałby inaczej to wybiją mu to z głowy stylami od kilofów.
Następni w kolejce po przywileje finansowane przez tych z MSP stoją już policjanci, nauczyciele i inne, tzw. zawody specjalne.
No, ale według definicji Bernarda+, co ich to obchodzi, że na to wszystko musi zrzucić się również Bernard z MSP?? To nie jest ich problem tylko Bernarda, to niech on się martwi, im się to wszystko należy i JUŻ.
Brawo Panie Bernardzie z MSP, ale już niedługo zostanie Pan bankrutem. Główny powód?? W tym kraju dalej większość myśli dokładnie tak jak Pan.
Pozdrawiam