Wymieniać euro na złotówki czy nie?
Mam trochę pieniędzy w euro. Nie jest to duża kwota, jednak włożyłam ją na 3-miesięczną lokatę do banku. I tak sie zastanawiam. Minął rok a odsetki są praktycznie żadne. Może wymienić je na złotówki? Teraz lokaty w złotówkch mają bardzo ciekawe oprocentowanie, a do tego euro w miarę dobrze stoi. Z drugiej strony, jeśli w 2012 roku wejdziemy do strefy euro to czy coś takiego w ogóle na sens? Jak to później będzie? Czy banki nie będą zawyżały wartość euro, żeby po przewalutowaniu złotówek na euro wyszło jak najmniej kasy? Może wiecie, jak to było w innych krajach? Będę wdzięczna ze jakieś rady i komentarze. :)
GrzegorzR
/ 62.29.164.* / 2008-12-10 17:40
Ciężko doradzać co ma ktoś zrobić ze swoimi pieniędzmi. Jednak policz, że rok temu mając 100 euro miałaś około 356 zł a po roku masz pewnie około 102 euro czyli jakieś 402 zł. To znaczy, że masz o 13% więcej..... Ciężko chyba było znaleźć taka lokatę w złotówkach rok temu a i teraz chyba się nie uda. Jeśli teraz sprzedasz to zarabiasz na tej lokacie bardzo godziwie..... Czy za rok będziesz miała tez taki zysk - osobiście myślę, że nie ale rok temu też nikt nie sądził, że dzisiaj euro będzie takie drogie......
kortes
/ 83.24.160.* / 2008-12-10 10:56
duzo na ten temat jest w najnowszym wproscie. jeszcze wiecej w internecie. poczytaj. ciezko jest doradzic co powinienes zrobic z wlasnymi pieniedzmi. czy zaufalbys mi, gdybym powiedzial, ze masz je zachowac? a co gdybym powiedzial ze masz je wymienic na zlotowki? poczytaj, wgryz sie w temat i sam zadecyduj. pozdrawiam.
Według mojej znajomej, która pracuje na GPW do strafy euro tak szybko nie wejdziemy, więc może wymień te pieniądze, bo na lokatach obcych się słabo zarabia. Albo pomyśl o zmianie banku, może w innym jest jakaś bardziej opłacalna lokata?
Konto osobiste - najlepsza oferta: