Forum Forum ubezpieczeńInne

Zalalanie - wybór wariantu

Zalalanie - wybór wariantu

brodziu / 2007-10-17 14:10
Witam.
Zalali mnie sasiedzi z gory. Nie wiadomo jaki byl powod, administracja sie niedopatrzyla niczego nieprawidlowego. Sasiedzi nie uchylaja sie od odpowiedzialnosci i biora wine na siebie. Obie strony sa ubezpieczone,my w PZU,oni Compensa. Mama pojechala zglosic szkode do PZU, ale ja odeslali doComepnsy straszac ze utraci znizki w przyszlosci i generalnym zametem. Pytanie:
czy dobrze zrobila idac prosto do Compensy?
Nie rusza w tym momencie swojej polisy, ale przeciez po cos sie czlowiek ubezpiecza. W PZU powiedzieli jej, ze w razie gdyby Compensa przyznala potem nizsze odszkodowanie niz wyplacilo PZU z naszej polisy to powstanie problem. Jak to jest naprawde?
Jesli jestem ubezpieczony, zglaszam szkode, zalewa mnie sasiad z gory tomam siejeszczemartwic czy on jest ubezpieczony alboczy jego ubezpieczyciel przyzna mi odpowiednie odszkodowanie?
Czy jesli taka osoba nie ma OC i moj U nie bedzie w stanie pozyskac od niejodszkodowania, to ja strace znizke?
A co sie dzieje w przypadku roznicy przyznanego odszkodowania?
Iostatnia kwestia: mozna zglosic szkode tu i tu?
Pozdrawiam
Wyświetlaj:
MGR / 84.10.242.* / 2007-11-03 19:25
W mojej ocenie najistotniejszą kwestią dot. właściwego miejsca zgłoszenia szkody jest "pewność uzyskania odszkodowania". Nie znam stanu faktycznego, w jakim doszło do szkody ale mając na uwadze Twoje słowa "...Zalali mnie sasiedzi z gory. Nie wiadomo jaki byl powod, administracja sie niedopatrzyla
niczego nieprawidlowego..." i przy założeniu, że w zachowaniu sąsiadów rzeczywiście nie było żadnych nieprawidłowości, to Compensa powinna odmówić Ci wypłaty odszkodowania. Generalna zasada dotycząca odpowiedzialności za przelanie wody została opisana w art. 415 kodeksu cywilnego i przesłanką niezbędną dla przyjęcia, iż ktoś ponosi odpowiedzialność za szkodę, jest jego wina (istnieje pogląd odmienny tj. wskazujący na art. 433 kc ale zdecydowana większość sądów i autorów komentarzy odrzuca go). Wina ta może polegać na zaniedbaniu albo nieprawidłowym działaniu sąsiadów nastomiast nie wynika z samego faktu wystąpienia szkody. Ponadto PZU stosuje cennik korzystniejszy dla Poszkodowanych :) niewiele ale jednak. Jeżeli zawarłeś umowę w wariancie przewidującym wypłatę bez potrącenie amortyzacji - zużycia mienia to i tu jesteś "do przodu" - Compensa powinna ustalić rozmiar szkody z uwzględnieniem zużycia.

Pozdrawiam,
michcio / 83.6.79.* / 2007-10-25 09:37
wypłacone odszkodowanie ma tylko pokryć straty, a nie pomóc sie wzbogadzić, wiec zgłaszanie tu i tu nie ma sensu, to nie jest ubezpieczenie na życie. natomiast gdzie zgłaszać, hmmm to chyba logiczne, prawda ?? na przykładzie samochodu: jesli miales stłuczke z nie swojej winy, to dlaczego mialbys naruszac swoje ubezpieczenie AC( zmniejszac znizki i dawac ubezpieczycielowi znać, że ryzyko zwiazane z twoją osobą jest wieksze) Wiadomo, że lepiej po odszkodowanie udać się do sprawcy, a w tym przypadku do jego ubezpieczyciela, który zobowiązał się pokryć szkody związane ze zdażeniem.
A ubezpieczasz mieszkanie po to, aby ze swojego ubezpieczenia skorzystać, gdy sprawca, np włamania nie zostanie ujęty.
brodziu / 2007-10-29 10:46
dziekuje Wam bardzo za pomoc. Niby to logiczne ale ja mam przyzwyczejania z Niemiec, gdzie by nikomu do glowy nie przyszlo lazic po sasiadach i sie prosic o jakis nume rpolisy. ida do swojego U i sie niczym nie martwia. Pytalem, bo moim zdaniem roznica powinna jakas jednak byc. Wystepujac do U sasiada, wystepuje jako strona drugiej strony barykady. Ja chce jak najwiecej, oni chca dac jak najmmniej. Gdy ide do swojego U, wyplaca mi stawke wedlug tych samych zasad, ale musi sie liczyc z mym zdaniem, bo wiecej sie u niego nie ubezpiecze. Ot takie rynkowe myslenie.
hk / 83.25.96.* / 2007-10-26 20:27
Zgadzam się, masz 100% racji
janek8 / 81.210.14.* / 2007-10-25 19:17
Tak na moje to można sąsiada wezwać do naprawy szkody, jeśli nie uczyni dobrowolnie to sąd na pewno go zachęci. Jeśli szkoda zostanie zlikwidowana z waszego ubezpieczenia, wasz ubezpieczyciel powinien wystąpić z postępowaniem regresowym do sprawcy i w momencie odzyskania powinny zostać wam zwrócone wszelkie koszty (zniżki). Piszę powinien -różnie to bywa.
michcio / 83.6.79.* / 2007-10-25 09:41
i jeszcze jedno trzeba to rozgraniczyc podstawowe rodzaje ubezpieczen: OC - wiadomo szkody spowodowane nieumyslnie - spadajaca doniczka z okna, na auto pod blokiem, zalanie sasiada, pies powodujący szkode itp. Ubezpieczenie nieruchomości czyli wszystkiego co zwiazane z murami na stałe, oraz ubezpieczenie mieszkania - sprzetów ruchomych.

Najnowsze wpisy