"młodzi na POlityków głosują" - chyba u Ciebie, nie znam nikogo kto popiera partię, która go kopie w d.. przy każdej nadarzającej się okazji i zmusza młodych do emigracji za chlebem.
"co mają lektury szkolne do czytania dla przyjemności" - to, że uczy się młodych ludzi, że czytanie to żadna przyjemność, tylko katorga - "skoro lektury są tak beznadziejne, to jak złe muszą być zwykłe książki" - tak myśli normalny, młody człowiek.
I nie obchodzą mnie totalitarne brednie wydawane przez partię albo kościół, jestem demokratą.
I jakbyś znał historię to wiedziałbyś, że biblia była na indeksie ksiąg zakazanych a kościół rzymsko-katolicki był przeciwnikiem druku, gdyż to dzięki niemu upowszechniło się czytelnictwo - książki stały się tanie i ludzie zaczeli czytać, co było przyczyną jednego z największych europejskich sukcesów - reformacji, rozwoju gospodarczego i odejścia dużej grupy ludzi od dogmatów rzymsko-katolickich, kościół nigdy nie popierał nauki, więc nie wciskaj mi kitu, że to dzięki tej zakłamanej i fałszywej religii doszło do czegoś pozytywnego.