Co do KIP, to znam przypadki dotyczące tego samego pytania, a odpowiedzi w zależności kto odpowiada... tak samo i z US-ami... w jednym będzie zupełnie inaczej niż w drugim, bo też ustawa ma "dziury".
Tak, interpretacja jednego US nie jest wiążąca dla innych
Ustawa o zwrot
VAT jest niejasna... nie ma w niej zawartego "własne cele mieszkaniowe", co było przy uldze w PIT, a cele mieszkaniowe.... poza tym ja dzisiaj odliczę zwrot za materiały, jutro wynajmę to mieszkanie i co? mam zwracać?
Co nie ruszysz jest problem.... czy zwrot się należy na 1 budynek, czy na więcej, czy ma być tytuł prawny na dzień składania wniosku, czy na dzień poniesienia wydatków, skoro ja dzisiaj odliczyłam, a jutro sprzedam, to dlaczego nie muszę zwracać, skoro ktoś inny dzisiaj sprzedał i nie może jutro składać wniosku, jak ma faktury z okresu sprzed sprzedaży... tutaj można mnożyć pytania i tworzyć absurdy.
Masz mieć tytuł prawny do budynku, a nie tylko w nim mieszkać. Czyli jak jest własnością rodziców, to umowa użyczenia. Ale jak Ci użyczą dzisiaj, a masz FV z wczoraj, to mogą się przyczepić, że wczoraj nie miałaś tyt. prawnego.... przy tym temacie to jest tzw "czeski film"... nikt nic nie wie :D