Afera mięsna w 2019 r.

Ujawnienie przez dziennikarzy Uwagi i Superwizjera TVN brutalnej prawdy o polskiej ubojni, w której pod osłoną nocy, bez obecności weterynarza, przerabiano na mięso chore lub padłe krowy, odbiło się szerokim echem w całej Europie.

Do Polski przyjechali eksperci Komisji Europejskiej, którzy skontrolowali polskie zakłady wysyłające wołowinę do krajów Unii.

Czytaj więcej: Afera z mięsem chorych krów. Polska będzie tłumaczyć się w Brukseli

Sprawa może drogo kosztować polskich producentów. Mięso trafiło bowiem do 14 krajów UE. Po wybuchu skandalu ceny zaczęły spadać, jeśli tendencja się utrzyma, to straty hodowców mogą być liczone w setkach milionów złotych rocznie.

Czytaj więcej: Mięso z chorych krów będzie słono kosztować. Branża może stracić nawet 600 mln zł.

Takich skandali w historii wspólnotowego rynku było o wiele więcej. Wystarczy zajrzeć do statystyk RASFF, czyli unijnego Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach.

Money.pl
Czytaj także
Polecane galerie