Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
Sebastian Gawłowski
|

Sushi wybiera się na NewConnect

0
Podziel się:

Premium Foods, operator sieci restauracji 77Sushi, chce w maju przeprowadzić ofertę prywatną i wejść na alternatywny rynek akcji.

Sushi wybiera się na NewConnect
(PAP/EPA)

Premium Foods, operator sieci restauracji 77Sushi, chce w maju przeprowadzić ofertę prywatną i wejść na alternatywny rynek akcji.

Premium Foods Restaurants będzie drugą po MaxiPizzy siecią restauracji na NewConnect. Spółka chce pozyskać cztery miliony złotych na powiększenie liczby lokali. Autoryzowanym Doradcą firmy przy wprowadzeniu na alternatywny rynek jest Kancelaria Prof. Wierzbowskiego.

- _ Obecnie dysponujemy siedmioma restauracjami. Chcemy do 2009 roku zwiększyć ich liczbę o osiem. Otwierane będą m.in. we Wrocławiu, Krakowie czy Gdańsku _- zapowiada Anna Kośnik, prezes Premium Foods.

Szefowa firmy mówi, że priorytetem jest rozwój organiczny. Jednak, jak większość spółek aspirujących do giełdowego statusu, nie wyklucza że firma może zdecydować się na przejęcia restauracji, jeśli trafią się takie okazje.

_ Obecnie jedynym akcjonariuszem Premium Foods jest Marek Tymiński, główny akcjonariusz i prezes notowanej od zeszłego roku na GPW spółki City Interactive, producenta gier komputerowych. _

Prognozy na koniec bieżącego roku mówią o wypracowaniu 11,4 mln zł przychodów i 0,84 mln zł zysku netto. Tymczasem w ubiegłym roku było to odpowiednio 6,86 mln zł i -0,14 mln zł.

- _ Firma przekracza próg rentowności i docelowo chcemy osiągać marżę na poziomie netto sięgającą 10 proc. _ - dodaje prezes Premium Foods.

Urzymanie dynamicznego rozwoju ma zapewnić wprowadzenie nowego konceptu ,,sushi barów" w centrach handlowych.

- _ Prowadzimy już na ten temat rozmowy z deweloperami obecnych i powstających centrów _- dodaje szefowa firmy.

Według jej informacji koszt otwarcia restauracji sushi waha się od 400 do 600 tys. zł. Jedna restauracja uzyskuje rentowność średnio po czterech miesiącach.

giełda
wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)