Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Cacek zbył udziały w Sfinksie

0
Podziel się:

Sylwester Cacek sprzedał swoje udziały w spółce AnMar Development Dariuszowi Górnickiemu, który pośrednio stał się właścicielem 21,26 proc. akcji Sfinks Polska.

Cacek zbył udziały w Sfinksie

Zbycie udziałów przez Sylwestra Cacka związane jest z koniecznością odzyskania wykonywania prawa głosu z tych akcji Sfinksa. Inwestor zadeklarował przy tym _ odbudowanie _ swojego pakietu w spółce.

Dzięki tej transakcji Cacek uzyska także prawo do obejmowania akcji w nowej emisji Sfinks Polska.

_ Rozważałem różne sposoby przywrócenia pełnych praw z moich akcji w Sfinksie i zapewnienia sobie możliwości objęcia akcji nowej emisji, do czego zobowiązałem się w związku z porozumieniem zawartym przez spółkę z bankami. Niestety, przepisy nie są w pełni jednoznaczne co do możliwości skorzystania z alternatywnych rozwiązań. Dlatego zdecydowałem się na wybór najbezpieczniejszego, bo niepozostawiającego wątpliwości interpretacyjnych rozwiązania, czyli na sprzedaż wszystkich akcji _ - powiedział Cacek, członek rady nadzorczej Sfinks Polska, cytowany w komunikacie.

Zaznaczył jednocześnie, że zamierza odbudować swój pakiet akcji w Sfinksie, a po emisji poziom jego pośredniego i bezpośredniego zaangażowania w spółkę będzie nie mniejszy niż sprzed sprzedaży udziałów.

_ - Sfinks ma perspektywy rozwoju, a rozwiązanie problemu zadłużenia i planowana emisja pozwolą mu wreszcie na budowanie atrakcyjnych wzrostów dla akcjonariuszy _ – dodał Cacek.

Sfinks Polska zarządza obecnie 109 restauracjami, w tym siecią 92 restauracji Sphinx (segment casual dining) zlokalizowanych w całej Polsce i za granicą, 9 restauracjami Chłopskie Jadło (segment premium) i 8 restauracjami WOOK (segment casual dining).

Narastająco w I-III kw. 2010 roku spółka miała 26,25 mln zł skonsolidowanej straty netto wobec 32,29 mln zł straty rok wcześniej, przy przychodach odpowiednio 118,73 mln zł wobec 136,18 mln zł.

giełda
wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
ISBnews
KOMENTARZE
(0)