Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
Mateusz Madejski
Mateusz Madejski
|

Ale numer. Nasz czytelnik nie mógł uwierzyć w markecie

343
Podziel się:

- Staram się kupować to, co polskie. To jednak bardzo trudne - opowiada nam nasz czytelnik. Na stoisku z warzywami nawet tradycyjnie polskie warzywa pochodziły z dalekich krajów. Czy naprawdę jesteśmy skazani na ich import? Spytaliśmy eksperta.

Ale numer. Nasz czytelnik nie mógł uwierzyć w markecie
- Nawet cebula pochodzi z importu - dziwi się pan Robert (dziejesie.wp.pl, WP)

Pan Robert opowiedział nam poprzez dziejesie.wp.pl o swojej wizycie w szczecińskim supermarkecie sieci Auchan.

- Seler? Do wyboru włoski albo hiszpański. Rzodkiewka? Przyjechała z Włoch. Sałata z Hiszpanii, ogórki tak samo - wylicza nasz czytelnik.

Były też produkty z egzotycznych krajów. Na przykład szparagi do szczecińskiego Auchan przyjechały aż z Meksyku i Peru. Czosnek z kolei był sprowadzany z Egiptu.

Zobacz także: Zielone warzywa a siła mięśni. Zaskakujące odkrycie naukowców

Można było co prawda dostać polską cebulę, ale w sprzedaży była też cebula z Hiszpanii.

Koperek? Polski był sprzedawany za 1,69 zł za pęczek. W tej samej cenie można dostać w markecie koperek z Włoch oraz Hiszpanii.

Polskie były w Auchan na przykład ziemniaki, ale miały też cypryjską konkurencję.

- Wierzę, że warto kupować to, co polskie, więc jestem trochę zaskoczony, czemu na półkach nie dominują polskie warzywa - mówi nasz czytelnik.

Sieć woli polskie, ale...

Co na to sieć? Dorota Patejko, dyrektorka komunikacji w Auchan Retail Polska, zapewnia w wypowiedzi dla money.pl, że firma traktuje współpracę z polskimi rolnikami oraz hodowcami jako priorytet.

- "Kupuj polskie" to nasza autorska inicjatywa, która ma na celu promowanie rodzimych producentów warzyw i owoców wśród klientów - zapewnia.

Nawet tradycyjnie polskie warzywa pochodzą w markecie z importu

Skąd więc meksykańskie szparagi i hiszpańska cebula? - To wszystko jest uzależnione od sezonu i dostępności konkretnych produktów. Pamiętajmy również, że produkty, które oferujemy, muszą spełnić nasze odpowiednie normy jakości - odpowiada Patejko.

Zaskoczyło Cię coś na zakupach? Daj nam znać na dziejesie.wp.pl

- Sezon krajowej sałaty masłowej zaczyna się po 20 kwietnia. Natomiast sałata lodowa dopiero po 15 maja. Sezon na krajowy koperek rozpoczyna się około połowy maja i trwa do końca listopada. Sezon krajowych szparagów rozpoczyna się pod koniec kwietnia lub na początku maja - wszystko zależy od postępu wegetacji - wylicza Patejko.

- Musimy zdawać sobie sprawę, że w Polsce mamy tylko jeden okres wegetacyjny i produkcja polskich warzyw czy owoców trwa od maja do października. Stąd też konieczność importu wybranych towarów. Natomiast zawsze utrzymanie polskiego produktu na półkach jest dla nas priorytetem - dodaje.

Polskie szklarnie w powijakach

Co na to ekspert? - Zagraniczne warzywa są często sprzedawane przez sieci w Polsce w pierwszej połowie roku, zwłaszcza na wiosnę. Czyli w momencie, gdy w Polsce nie ma jeszcze sezonu na dane warzywo. Wiosna to moment, gdy w Polsce okres wegetacji dopiero się zaczyna - mówi money.pl Piotr Grauer, ekspert z firmy KPMG.

- Idealnym przykładem jest tu ziemniak. Owszem, na wiosnę polskie ziemniaki są dostępne, ale zeszłoroczne. A taki ziemniak nie będzie smakował tak samo, jak świeży – nawet jeśli jest importowany- dodaje.

Jak mówi Grauer, czasem produkty są sprowadzane z krajów południa, gdzie jest po prostu cieplej. Sporo warzyw importuje się jednak z miejsc, które na dużą skalę hodują takie produkty w szklarniach. Takim krajem jest na przykład Holandia.

- Polska raczej kojarzyła się z krajem tradycyjnie wytwarzanych płodów rolnych - mówi ekspert. Powstają już jednak w Polsce firmy specjalizujące się w uprawach całorocznych, szklarniowych, produkujące na przykład pomidory.

- To jednak dopiero się w Polsce zaczyna, a produkcja warzyw na skalę przemysłową w szklarniach wymaga wielkich inwestycji - uważa ekspert.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(343)
LEO 69
3 lata temu
polski rolnik kupuje mięso w Biedronce ,przetwarza i sprzedaje jako ekologiczne
a tak
3 lata temu
Znów robienie z ludzi idiotów. Przecież jest oczywistym, ze biała cebula jest importowana. Pytanie ile polskich januszów cebulaków wie do czego stosuje się biała cebulę i ile polskich bidoków kupuje cebulę po 14 zł za kilogram. Za 9,90 to wy mięso na świąteczny obiad kupujecie.
Kasia
3 lata temu
Polskie ziemniaki do świń się a nie dla ludzi.Podobnie z jabłkami na przetwórstwo Ceny wygórowane a jakość???Nie wiem gdzie są kontrole.
Nikaraguanka
3 lata temu
Kupuj polskie... w MARCU ?? Chyba was z puebla przywlokło..!?
ella
3 lata temu
polscy rolnicy nie muszą już nic uprawiać ponieważ otrzymują dotacje od państwa, co miesiąc za nieuprawianie
...
Następna strona