Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Alkohol we Włoszech. Winobranie spóźnione, ale udane

0
Podziel się:

Winobranie zaczęło się tradycyjnie od białych winogron. Na winogrona czerwone przyjdzie pora za dwa, trzy tygodnie.

Alkohol we Włoszech. Winobranie spóźnione, ale udane
(letorrivacation/CC BY 2.0/Flickr)

Nieco później niż w latach ubiegłych zaczęło się we Włoszech winobranie. Szacuje się, że przyniesie ono 42 miliony hektolitrów, więcej niż przed rokiem, ale mniej niż dwa lata temu.

Winobranie zaczęło się tradycyjnie od białych winogron. Produkowane z nich wina, na czele z musującym Spumante, coraz popularniejszym konkurentem francuskiego szampana, nie powinny zawierać bowiem zbyt wiele cukru. Lepiej więc, by nie przebywały już dłużej na słońcu.

Na winogrona czerwone, jak szczepy sangiovese, montepulciano i nebbiolo przyjdzie pora za dwa, trzy tygodnie. Z 40 proc. winogron powstanie wino najwyższej jakości, posiadające znaki DOC i DOCG. 30 proc. skończy jako zwykłe wino stołowe - tanie i do każdego posiłku.

Przy winobraniu, a następnie produkcji wina pracuje we Włoszech 1,2 miliona osób. Obroty tego przemysłu to 9 mld euro. Połowę tej sumy przyniesie stale rosnący eksport, bo Włosi piją coraz mniej.

Czytaj więcej w Money.pl
To kolejny hit na rynku win Wina z włoskiego regionu Abruzja, które jeszcze do niedawna nie miały najlepszej renomy, podbijają świat.
Zagonili więźniów do pracy. Produkują wino Kolonia karna słynie z różnych eksperymentalnych zasad odbywania wyroku i resocjalizacji poprzez pracę, głównie w rolnictwie.
Były premier zajął się produkcją alkoholu Ten dawny działacz partii komunistycznej, a ostatnio centrolewicy po siedmiu kadencjach pracy w parlamencie nie kandydował w ostatnich wyborach w lutym tego roku i poświęcił czas swej winnicy w Umbrii.
wiadomości
wiadmomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)