Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

Portugalia. Wysoki VAT rujnuje branżę gastronomiczną

0
Podziel się:

Portugalskie restauracje notują rekordowo niskie obroty. Winą za to obarczany jest premier, który na początku roku podniósł podatek VAT.

Portugalia. Wysoki VAT rujnuje branżę gastronomiczną
(avlxyz/CC/Flickr)

Portugalskie restauracje notują rekordowo niskie obroty. Winą za to obarczany jest premier, który na początku roku podniósł podatek VAT.

Z danych Stowarzyszenia Hotelarsko-Restauracyjnego Portugalii wynika, że restauracje w tym południowym kraju mają o jedną czwartą słabsze obroty, niż w poprzednich latach.

Powodem jest podwyższenie podatku VAT na usługi restauracyjne z 13 do 23 procent. Był to element restrykcyjnego planu antykryzysowego realizowanego przez władze w Lizbonie.

Prezes stowarzyszenia Mario Pereira Goncalves podkreśla jednak, że podwyżka ta, zamiast ratować krajowy budżet, jeszcze bardziej go rujnuje. Jak wyjaśnił, do końca roku zamkniętych zostanie 11 tysięcy restauracji a pracę może stracić nawet 37,5 tysiąca zatrudnionych w tej branży osób.

Państwo nie tylko straci opłacane przez nich do tej pory podatki i składki ubezpieczeniowe, ale też będzie musiało wypłacać bezrobotnym zasiłki. Budżet więcej więc na podwyżce VAT straci, niż zyska - uważa Mario Pereira Goncalves.

W najbliższych dniach stowarzyszenie przekaże premierowi raport na temat negatywnych wpływów podniesienia podatku od usług restauracyjnych na krajową gospodarkę.

Czytaj więcej w Money.pl
Mimo kryzysu szybko spłacają swoje długi Spłacili tę sumę przez 14 miesięcy. Do oddania pozostało jeszcze 4,9 mld euro.
87 procent obywateli krytykuje demokrację Aż 95 proc. ankietowanych spodziewa się pogorszenia swojej sytuacji życiowej, a 77 proc. wątpi, czy w najbliższym czasie nastąpi poprawa kondycji krajowej gospodarki.
Podwyżkę VAT połączą z wotum zaufania Czeska Izba Poselska nie obaliła w środę weta Senatu wobec rządowego wniosku w sprawie podwyżki VAT.
podatki
wiadomości
wiadmomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)