Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

ARR: Eksport cukru wzrósł o 10% wolumenowo i o 28% wartościowo w X-IV

0
Podziel się:
ARR: Eksport cukru wzrósł o 10% wolumenowo i o 28% wartościowo w X-IV

Eksport cukru wzrósł wolumenowo o 10% r/r do 264 tys. ton, a wartościowo o 28% do 138 mln euro w okresie październik 2016 r. - kwiecień 2017 r., wynika z obliczeń Agencji Rynku Rolnego (ARR) na podstawie danych Ministerstwa Finansów. Import w tym okresie spadł o 44% r/r w ujęciu wolumenowym i o 28% w ujęciu wartościowym.

"W roku gospodarczym 2016/2017, w wyniku wzrostu krajowej produkcji oraz wysokich cen na rynkach światowych, zwiększył się wywóz tego produktu z Polski, a zmniejszył się jego przywóz. Od początku roku gospodarczego 2016/2017 (do kwietnia 2017 r.) z kraju wyeksportowano 264 tys. ton cukru, o 10% więcej niż przed rokiem. Wpływy z eksportu były o 28% większe i wyniosły 138 mln euro. Głównym kierunkiem sprzedaży zagranicznej były kraje UE, do których wywieziono 179 tys. ton cukru (68% wolumenu)" - czytamy w raporcie.

Największymi unijnymi odbiorcami cukru były: Niemcy, Włochy, Belgia, Litwa, Czechy i Łotwa. Wywóz cukru do krajów pozaunijnych osiągnął poziom 85 tys. ton (32% wolumenu), a głównymi kierunkami sprzedaży były: Izrael, Rosja, Mołdawia oraz Arabia Saudyjska.

"Import cukru do Polski w okresie siedmiu miesięcy roku gospodarczego 2016/2017 ukształtował się na poziomie 71 tys. ton, o 44% niższym niż w tym samym okresie roku 2015/2016. Wartość importu spadła o 28%, do 40 mln euro. Na terenie Unii Europejskiej zakupiono 62 tys. ton cukru, przede wszystkim na Litwie, w Niemczech i Czechach. Import cukru z krajów pozaunijnych wyniósł 9 tys. ton, a sprowadzano go głównie z Ukrainy (4,3 tys. ton) i z Mauritiusa (2,4 tys. ton)" - czytamy dalej.

Saldo wymiany handlowej cukrem było dodatnie i wyniosło 193 tys. ton i 98 mln euro wobec 114 tys. ton i 51 mln euro w tym samym okresie poprzedniego roku gospodarczego, podsumowano w raporcie.

giełda
wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
ISBnews
KOMENTARZE
(0)