Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

KOWR: Eksport wołowiny i cielęciny wzrósł r/r do 196 tys. ton w I-V 2018 r.

0
Podziel się:

Eksport produktów wołowych i cielęcych z Polski (w ekwiwalencie tusz) wyniósł 196 tys. ton w okresie styczeń-maj 2018 r. i był wyższy o 4% r/r, wynika z obliczeń Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) na podstawie danych Ministerstwa Finansów. Import w tym okresie spadł do 11% r/r do 19 tys. ton. 

KOWR: Eksport wołowiny i cielęciny wzrósł r/r do 196 tys. ton w I-V 2018 r.

"Przedmiotem eksportu było przede wszystkim mięso świeże i schłodzone (70% udziału w wolumenie) i mrożone (22%). Eksport mięsa wołowego i cielęcego w okresie pierwszych pięciu miesięcy 2018 r. wyniósł 163 tys. ton (w wadze produktu)" - czytamy w raporcie.

Odbiorcami polskiego eksportu były przede wszystkim kraje UE (137 tys. ton - 84% udziału w wolu-menie eksportu), w tym m.in. : Włochy (32,5 tys. ton - 20%), Niemcy (22 tys. ton - 13%), Hiszpania (14 tys. ton - 9%) i Holandia (12 tys. ton - 8%). Poza obszar celny UE wołowinę z Polski kierowano do Turcji (16 tys. ton - 10%) i Izraela (5 tys. ton - 3%).

"Rosnący popyt importowy (zwłaszcza ze strony krajów azjatyckich) oraz uznanie Polski jako kraju wolnego od BSE prawdopodobnie przyczynią się do dalszego wzrostu sprzedaży zagranicznej produktów wołowych i cielęcych. W 2018 r. eksport tego asortymentu z Polski może być o około 3% większy niż w 2017 r." - czytamy dalej.

Import produktów wołowych i cielęcych do Polski jest niewielki i obejmuje przede wszystkim mięso i żywiec. W okresie styczeń-maj 2018 r. do Polski przywieziono 19 tys. ton produktów wołowych i cielęcych, o 11% mniej niż przed rokiem.

"Według prognozy IERiGŻ - PIB w 2018 r. import do Polski może być o około 3% większy niż w 2017 r., przede wszystkim na skutek wzrostu przywozu bydła żywego (głównie cieląt przeznaczeniem do dalszego odchowu)" - podano także w raporcie.

giełda
wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
ISBnews
KOMENTARZE
(0)