Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

120 tysięcy robotników sezonowych otrzymało pracę we francuskiej Szampanii podczas winobrania

0
Podziel się:

W Szampanii rozpoczęło się winobranie. Oczekuje się, że będzie to pod wieloma względami wyjątkowy rok. Zbiory mają być równie obfite co wspaniałe pod względem jakości.

Pogoda w tym roku była idealna. Upały, które pojawiły się wcześnie, bo już w czerwcu, zelżały następnie latem, w czasie dojrzewania winogron, by wrócić na początku września. Winogron, które osiągają cenę 6 euro za kilogram ma być o kilka ton z hektara więcej, niż określają to rygorystyczne normy Krajowego Instytutu do spraw Jakości Szampana.
W Szampanii ruch jest wielki. Na miejscu działają też lotne brygady żandarmerii. Wyłapują spośród 120 tysięcy pracowników sezonowych tych, którzy pracują na czarno, zbierając grona na szlachetny trunek, symbol elegancji, sukcesu i wielkiego świata. Na szampana, o którym Napoleon powiedział, że zasłużyło się na niego po zwycięskiej bitwie, a po przegranej naprawdę się go potrzebuje.

wiadomości
gospodarka
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)