Nieuczciwi przedsiębiorcy, którzy nie stosują się do norm i przepisów są prawdziwymi _ czarnymi owcami _ i utrapieniem dla całej branży.
Przewodniczący Komitetu Rady Gospodarki Żywnościowej do Spraw Przeciwdziałania Szarej Strefie profesor Jacek Leonkiewicz mówi, że po głośnych wpadkach - na przykład z ukrywanym przeterminowanym mięsem - milionowe straty odczuwają wszyscy przedsiębiorcy.
- _ Ci nieliczni przestępcy, robią wielką szkodę całej gospodarce i branży mięsnej, bo już nawet rodzimi konsumenci zaczynają postrzegać branżę bardzo krytycznie _ - mówi profesor Jacek Leonkiewicz.
Przedsiębiorcy skarżą się jednak na to, że nawet w przypadku wykrywania oszustów państwo nie działa zbyt sprawnie. W wielu przypadkach prokuratura decyduje się na umorzenie postępowania.
- _ Na ponad sześćset spraw skierowanych do sprawdzenia przez Inspekcję Weterynaryjną, zaledwie 28 procent znajduje potwierdzenie w postępowaniu sądowym. Ponad 70 procent nie jest ściganych z racji na znikomą szkodliwość społeczną, a mi się zdaje, że ta szkodliwość jest bardzo poważna _ - mówi profesor Leonkiewicz.
W ubiegłym roku eksport polskiej żywności wyniósł rekordowe siedemnaście i pół miliarda euro. Przedsiębiorcy obawiają się, że wykryte nieprawidłowości mogą zakończyć się poważnym spadkiem sprzedaży.
Czytaj więcej w Money.pl | |
---|---|
Coraz więcej zagrożeń dla tego co jemy Masowa produkcja żywności, długie łańcuchy dostaw i brak dostatecznych uregulowań, to czynniki, które zagrażają bezpieczeństwu żywności - uważa szef Głównej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Stanisław Kowalczyk. | |
Kalemba: "będę prowadził twarde rozmowy z Czechami o polskiej żywności" Zdaniem ministra, Polacy powinni dbać o jakość żywności już na terenie swego kraju. Jeśli Polska chce poprawić wizerunek polskiej żywności, musi coś w tym kierunku zrobić. | |
Naraża to polskie firmy na ogromne straty Minister rolnictwa zapewnia, że polska żywność jest bezpieczna. Stanisław Kalemba mówił, że Polska okazuje się być pozytywnie wyróżniającym się państwem. |