Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Branża mięsna chce walczyć z szarą strefą

0
Podziel się:

Nieuczciwi przedsiębiorcy, którzy nie stosują się do norm i przepisów są prawdziwymi czarnymi owcami i utrapieniem dla całej branży.

Branża mięsna chce walczyć z szarą strefą
(AP/Fotolink/East News)

Nieuczciwi przedsiębiorcy, którzy nie stosują się do norm i przepisów są prawdziwymi _ czarnymi owcami _ i utrapieniem dla całej branży.

Przewodniczący Komitetu Rady Gospodarki Żywnościowej do Spraw Przeciwdziałania Szarej Strefie profesor Jacek Leonkiewicz mówi, że po głośnych wpadkach - na przykład z ukrywanym przeterminowanym mięsem - milionowe straty odczuwają wszyscy przedsiębiorcy.

- _ Ci nieliczni przestępcy, robią wielką szkodę całej gospodarce i branży mięsnej, bo już nawet rodzimi konsumenci zaczynają postrzegać branżę bardzo krytycznie _ - mówi profesor Jacek Leonkiewicz.

Przedsiębiorcy skarżą się jednak na to, że nawet w przypadku wykrywania oszustów państwo nie działa zbyt sprawnie. W wielu przypadkach prokuratura decyduje się na umorzenie postępowania.

- _ Na ponad sześćset spraw skierowanych do sprawdzenia przez Inspekcję Weterynaryjną, zaledwie 28 procent znajduje potwierdzenie w postępowaniu sądowym. Ponad 70 procent nie jest ściganych z racji na znikomą szkodliwość społeczną, a mi się zdaje, że ta szkodliwość jest bardzo poważna _ - mówi profesor Leonkiewicz.

W ubiegłym roku eksport polskiej żywności wyniósł rekordowe siedemnaście i pół miliarda euro. Przedsiębiorcy obawiają się, że wykryte nieprawidłowości mogą zakończyć się poważnym spadkiem sprzedaży.

Czytaj więcej w Money.pl
Coraz więcej zagrożeń dla tego co jemy Masowa produkcja żywności, długie łańcuchy dostaw i brak dostatecznych uregulowań, to czynniki, które zagrażają bezpieczeństwu żywności - uważa szef Głównej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Stanisław Kowalczyk.
Kalemba: "będę prowadził twarde rozmowy z Czechami o polskiej żywności" Zdaniem ministra, Polacy powinni dbać o jakość żywności już na terenie swego kraju. Jeśli Polska chce poprawić wizerunek polskiej żywności, musi coś w tym kierunku zrobić.
Naraża to polskie firmy na ogromne straty Minister rolnictwa zapewnia, że polska żywność jest bezpieczna. Stanisław Kalemba mówił, że Polska okazuje się być pozytywnie wyróżniającym się państwem.
wiadomości
wiadmomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)