Indeks cen żywności na świecie w styczniu 2014 roku spadł o 4,4 procent w ujęciu rocznym, a w ujęciu miesięcznym spadł o 1,3 procent - podała na stronie internetowej Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO).
Jak podała FAO, indeks cen żywności na świecie w styczniu 2014 roku wyniósł 203,4 punktu, wobec 206,2 punktu w poprzednim miesiącu po rewizji w dół o 0,5 punktu i wobec 212,9 punktu w styczniu 2013 roku.
- _ Poza cenami nabiału, które wzrosły, wartości pozostałych indeksów składających się na główny indeks cen żywności w ubiegłym miesiącu się obniżyły, w szczególności cukrów i olejów roślinnych, które spadły odpowiednio o 5,6 i 3,8 procent _ - napisano w nocie.
Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.
Czytaj więcej w Money.pl