Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Cukier w Polsce jest za drogi, mówią producenci żywności

0
Podziel się:

Cena cukru może spaść po zniesieniu limitowania produkcji cukru w Unii, co Komisja Europejska zapowiedziała na 2015 r.

Cukier w Polsce jest za drogi, mówią producenci żywności
(JWGreen/wikipedia.org)

Cukier w Polsce jest za drogi - uważają* organizacje producentów słodyczy i soków oraz organizacje konsumenckie *. Ich zdaniem jego cena może spaść po zniesieniu limitowania produkcji cukru w Unii, co Komisja Europejska zapowiedziała na 2015 r.

Takie stanowisko przedstawiły dziś na konferencji prasowej organizacje reprezentujące konsumentów oraz przemysłowych użytkowników cukru: Rada Krajowa Federacji Konsumentów, Polska Federacja Producentów Żywności, POLBISCO Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych, Krajowa Unia Producentów Soków, Krajowa Izba Gospodarcza _ Przemysł Rozlewniczy _.

Organizacje te są przeciwne propozycji ministerstwa rolnictwa dotyczącej przedłużenia ograniczania produkcji cukru do 2020 roku - poinformował Andrzej Gantner z Polskiej Federacji Producentów Żywności. W jego opinii resort popiera interesy producentów cukru, z którymi są powiązani plantatorzy buraków cukrowych.

Sekretarz Generalny POLBISCO Marek Przeździak przypomniał, że przed wejściem do UE Polska produkowała ok. 2 mln ton cukru. W 2004 r. nasz limit wyniósł 1,6 mln ton - ta ilość cukru miała pokrywać zapotrzebowanie rynku wewnętrznego. Jednak w 2006 r. UE przeprowadziła reformę cukru, polegająca na ograniczeniu produkcji cukru w całej Unii. Łącznie produkcja spadła o 6 mln ton, a w Polsce - o 200 tys. ton.

Jak mówił Przeździak, cukrownie w naszym kraju, dobrowolnie decydując się na zmniejszenie produkcji cukru w zamian za rekompensaty, spowodowały deficyt tego surowca. Obecnie kwota produkcyjna jest na poziomie 1,4 mln ton; dla pokrycia krajowego zapotrzebowania oznacza to konieczność importu 200-250 tys. ton cukru.

Reforma miała doprowadzić do tego, żeby produkcja była bardziej efektywna i tańsza; niedobór cukru miał być uzupełniany poprzez import z krajów rozwijających się. Obecnie w UE brakuje rocznie ok. 3 mln ton cukru. Zgodnie z założeniami reformy tona cukru powinna kosztować ok. 404 euro za tonę, co oznacza, że cukier w hurcie powinien kosztować 1,60 zł, a np. w ubiegłym roku kosztował nawet 6 zł za kg. Oznacza to, że reforma nie sprawdza się - powiedział Przeździak.

Czytaj więcej o cenach cukru
Jest ponad dwa razy drożej. To uderzy w firmy Zaporowe ceny cukru zaproponowane firmom spożywczym przez koncerny cukrownicze wywołały w branży powszechne oburzenie.
Sawicki: Niektórzy skorzystali na cenie cukru Minister rolnictwa chce, żeby sprawą zajął się Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Niemcy racjonują cukier - przez Polaków Cukier jest tańszy za Odra, dlatego wielu Polaków kupuje gow niemieckich sklepach.
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)