Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Filar z RPP: Wyczerpało się pole do obniżek stóp

0
Podziel się:

Inflacja we wrześniu przekroczy 1,5 proc. i będzie zbliżać się systematycznie do środka celu inflacyjnego - uważa Dariusz Filar z RPP.

Jego zdaniem także obecnie bardziej uzasadnione są rozważania, czy zmienić nastawienie, a nie, czy obniżać stopy.

"Sądzę, że patrząc na to, co zostało zaprezentowane do tej pory, to nadchodzi czas, żeby rozmyślać o tym, czy zmieniać nastawienie na neutralne i odchodzić od nastawienia łagodnego, a nie o tym, żeby myśleć o dalszych obniżkach" - powiedział Filar w środę w radiu PiN.

Na pytanie, czy zmniejszyła się przestrzeń do obniżek stóp, Filar odpowiedział:

"W moim przekonaniu uległa ona wyczerpaniu".

Zdaniem Filara inflacja we wrześniu odbije i przekroczy dolny próg celu inflacyjnego - 1,5 proc.

"Wiemy ze sporym prawdopodobieństwem, że we wrześniu wskaźnik CPI pójdzie znacząco do góry (...). Do pasma celu 1,5-3,5 proc. wrócimy we wrześniu" - prognozuje Filar.

"Do środka celu będziemy się systematycznie zbliżać (...). Zagrożenia wyjścia inflacji poza górną granicę celu inflacyjnego w tej chwili nie widać" - dodał.

Filar uważa także, że "ryzyko zwiększonej presji inflacyjnej związanej z rewizją prognoz cen ropy i gazu" pojawiło się już w tej chwili. Dodatkowo, jego zdaniem, sytuacja na rynku żywności nie jest dobra.

"Mechanizm, który będzie działać w dłuższym horyzoncie, zaczął działać już teraz (...). Również ceny żywności spadły mniej niż oczekiwał rynek. Okazuje się, że sytuacja na rynku żywności też wcale łatwa nie jest" - powiedział.

Dodał także, że inflacja bazowa netto wskazuje na stabilizację.

"Bank swoich oficjalnych danych jeszcze nie podał (...), ale wygląda na to, że trzeci miesiąc z rzędu inflacja bazowa netto stabilizuje się, nie spada" - zaznaczył.

Wszystkie pięć miar inflacji bazowej spadło w czerwcu do 0,7-1,8 proc. z 1,5-2,4 proc., a inflacja netto spadła do 1,4 proc. z 1,5 proc.

NBP poda dane za lipiec w środę 24 sierpnia.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)