Główny Inspektor Sanitarny Przemysław Biliński zaproponuje zwiększenie kar za nieprzestrzeganie zasad higieniczno-sanitarnych w punktach gastronomicznych, restauracjach i sklepach - dowiedziała się PAP w GIS.
- _ W przygotowywanej nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności zaproponuję zwiększenie kar za naruszenia higieniczno-sanitarne w obiektach obrotu żywnością. Do tego czasu poleciłem stosowanie kar maksymalnych, jakie dziś przewiduje prawo _ - powiedział Biliński.
Zdaniem szefa GIS konieczne jest dostosowanie wysokości kar pieniężnych do wagi wykroczeń. - _ W przypadku naruszeń o wysokim stopniu szkodliwości oraz często popełnianych np. mandat w wysokości od 1 tys. zł do 5 tys. zł, (dziś do 500 zł) oraz grzywna do 50 tys. zł _ - podkreślił Biliński.
Szef GIS proponuje zapewnienie przejrzystości systemu sankcji poprzez ustalenie wysokości kar w widełkach określonych kwotowo, które powinny umożliwić inspektorom indywidualne podejście. - _ Trzeba doprecyzować przepisy, aby można było stosować zasadę, że duże podmioty płacą większe kary niż małe _ - dodał.
- _ Co prawda ustawa o bezpieczeństwie żywności przewiduje już dziś szeroki wachlarz kar, nawet do 30-krotności przeciętnego wynagrodzenia, ale są to kary wymierzane nie za stan sanitarny obiektów, lecz za inne przewinienia, np. brak rejestracji zakładu, złe znakowanie produktów _ - podkreślił Biliński.
Czytaj więcej [ ( http://static1.money.pl/i/h/114/207730.jpg ) ] (http://prawo.money.pl/aktualnosci/okiem-eksperta/artykul/odszkodowanie;od;producenta;zywnosci;kiedy;sie;nalezy,29,0,1048605.html) *Odszkodowanie od producenta żywności. Kiedy się należy * Jeśli środek spożywczy dodawany do żywności wyrządzi rozstrój zdrowia lub je pogorszy, konsument może dochodzić odszkodowania na pokrycie kosztów leczenia.
Szef GIS poinformował, że piśmie skierowanym do terenowych inspektorów przypomniał o możliwości kierowania wniosków do prokuratury. - _ Sąd już dziś może orzec zakaz prowadzenia określonej działalności gospodarczej w razie skazania za przestępstwo popełnione w związku z prowadzeniem takiej działalności. Właśnie po wniosku wojewódzkiego inspektora prokuratura wszczęła śledztwo w sprawie jednej ze smażalni ryb na wybrzeżu _ - powiedział.
Według Bilińskiego, wyższe kary pozwolą na wyeliminowanie podmiotów, które swoją działalnością stwarzają zagrożenie dla zdrowia konsumentów, bez zwiększania liczby kontroli. - _ 95 proc. podmiotów działa prawidłowo, niewielka grupa przedsiębiorców, którzy nie stosuje się do przepisów prawa, psuje wizerunek całej branży _ - uważa szef GIS.
Czytaj więcej w Money.pl | |
---|---|
Tysiące ton zatrutej soli. Żywność zniknie z... Inspekcja Sanitarna prowadzi kontrolę podejrzanych firm. | |
Kontrola żywności. Czy inspekcja może zamknąć zakład? Gdy żywność nie odpowiada obowiązującym wymaganiom jakości, inspekcja może zakazać jej produkcji lub wprowadzania do handlu. | |
Jesz mięso? Uważaj, sprzedają podróbki W 1/3 próbek wędlin inspektorzy wykryli mięso drobiowe, które nie było ujęte w składzie. |