Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Kary za brak higieny w restauracjach. Sanepid chce większych

0
Podziel się:

Wyższe kary pozwolą na wyeliminowanie podmiotów, które swoją działalnością stwarzają zagrożenie dla zdrowia konsumentów - uważa Główny Inspektor Sanitarny.

Kary za brak higieny w restauracjach. Sanepid chce większych
(avlxyz/CC/Flickr)

Główny Inspektor Sanitarny Przemysław Biliński zaproponuje zwiększenie kar za nieprzestrzeganie zasad higieniczno-sanitarnych w punktach gastronomicznych, restauracjach i sklepach - dowiedziała się PAP w GIS.

- _ W przygotowywanej nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności zaproponuję zwiększenie kar za naruszenia higieniczno-sanitarne w obiektach obrotu żywnością. Do tego czasu poleciłem stosowanie kar maksymalnych, jakie dziś przewiduje prawo _ - powiedział Biliński.

Zdaniem szefa GIS konieczne jest dostosowanie wysokości kar pieniężnych do wagi wykroczeń. - _ W przypadku naruszeń o wysokim stopniu szkodliwości oraz często popełnianych np. mandat w wysokości od 1 tys. zł do 5 tys. zł, (dziś do 500 zł) oraz grzywna do 50 tys. zł _ - podkreślił Biliński.

Szef GIS proponuje zapewnienie przejrzystości systemu sankcji poprzez ustalenie wysokości kar w widełkach określonych kwotowo, które powinny umożliwić inspektorom indywidualne podejście. - _ Trzeba doprecyzować przepisy, aby można było stosować zasadę, że duże podmioty płacą większe kary niż małe _ - dodał.

- _ Co prawda ustawa o bezpieczeństwie żywności przewiduje już dziś szeroki wachlarz kar, nawet do 30-krotności przeciętnego wynagrodzenia, ale są to kary wymierzane nie za stan sanitarny obiektów, lecz za inne przewinienia, np. brak rejestracji zakładu, złe znakowanie produktów _ - podkreślił Biliński.

Czytaj więcej [ ( http://static1.money.pl/i/h/114/207730.jpg ) ] (http://prawo.money.pl/aktualnosci/okiem-eksperta/artykul/odszkodowanie;od;producenta;zywnosci;kiedy;sie;nalezy,29,0,1048605.html) *Odszkodowanie od producenta żywności. Kiedy się należy * Jeśli środek spożywczy dodawany do żywności wyrządzi rozstrój zdrowia lub je pogorszy, konsument może dochodzić odszkodowania na pokrycie kosztów leczenia.

Szef GIS poinformował, że piśmie skierowanym do terenowych inspektorów przypomniał o możliwości kierowania wniosków do prokuratury. - _ Sąd już dziś może orzec zakaz prowadzenia określonej działalności gospodarczej w razie skazania za przestępstwo popełnione w związku z prowadzeniem takiej działalności. Właśnie po wniosku wojewódzkiego inspektora prokuratura wszczęła śledztwo w sprawie jednej ze smażalni ryb na wybrzeżu _ - powiedział.

Według Bilińskiego, wyższe kary pozwolą na wyeliminowanie podmiotów, które swoją działalnością stwarzają zagrożenie dla zdrowia konsumentów, bez zwiększania liczby kontroli. - _ 95 proc. podmiotów działa prawidłowo, niewielka grupa przedsiębiorców, którzy nie stosuje się do przepisów prawa, psuje wizerunek całej branży _ - uważa szef GIS.

Czytaj więcej w Money.pl
Tysiące ton zatrutej soli. Żywność zniknie z... Inspekcja Sanitarna prowadzi kontrolę podejrzanych firm.
Kontrola żywności. Czy inspekcja może zamknąć zakład? Gdy żywność nie odpowiada obowiązującym wymaganiom jakości, inspekcja może zakazać jej produkcji lub wprowadzania do handlu.
Jesz mięso? Uważaj, sprzedają podróbki W 1/3 próbek wędlin inspektorzy wykryli mięso drobiowe, które nie było ujęte w składzie.
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)