Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Minister rolnictwa dementuje. Nie ma żadnego zakazu wędzenia

0
Podziel się:

Nowe unijne regulacje wejdą w życie, ale nie oznacza to całkowitego zakazu wędzenia.

Minister rolnictwa dementuje. Nie ma żadnego zakazu wędzenia
(Stanislaw Kowalczuk/East News)

Zdrowie ludzi jest najważniejsze, więc na zmiany przepisów w sprawie wędzenia nie ma rady. Minister rolnictwa Stanisław Kalemba przyznaje, że nowe unijne regulacje wejdą w życie, ale nie oznacza to całkowitego zakazu wędzenia.

Od września zaczną obowiązywać restrykcyjne przepisy Unii Europejskiej dotyczące zawartości substancji smolistych w żywności. Dopuszczalne stężenie benzopirenu ma się zmniejszyć z pięciu do dwóch mikrogramów na kilogram jedzenia. Praktycznie wyklucza to możliwość wędzenia serów, czy wędlin tradycyjną metodą na otwartym ogniu.

Minister Stanisław Kalemba mówi jednak, że większość polskich wędlin nie przekracza tych norm. _ - Instytut w Puławach pewne badania już prowadził i zdecydowana większość wędlin nie ma przekroczonych tych norm. Tutaj bardzo ważne będzie zdiagnozowanie. Jak będzie taki przepis to każdy zakład będzie musiał mieć wynik badania ile tego benzopirenu jest _ - mówi minister.

Szef resortu rolnictwa dodaje, że przepis będzie obowiązywać i trzeba będzie go przestrzegać.-_ Jeżeli chodzi o zdrowie ludzi to jest temat najważniejszy. Skoro grono ekspertów doszło to tego, że jednak warto o to zdrowie dbać i zmniejszyć zawartość tych substancji to warto się w to włączyć. Na pierwszym miejscu jest zdrowie ludz _i - podkreśla Stanisław Kalemba.

Nowymi przepisami najbardziej zagrożona jest branża mięsna, w której zniknąć może nawet ponad 100 przedsiębiorstw. Producenci twierdzą, że nikt nie konsultował z nimi norm poziomu substancji smolistych. Ratunek widzą w specjalnym traktowaniu produktów regionalnych.

Czytaj więcej w Money.pl
Zmiana ustawy o wyrobach budowlanych Do każdego wyrobu budowlanego wprowadzanego na rynek powinna być dołączona informacja o jego właściwościach użytkowych.
Bakteria E. coli w mięsie. Będzie kontrola Kontrola będzie dotyczyła mięsa trafiającego zarówno na rosyjski, jak i polski rynek. Za dodatkowe badania produktów zapłacą same zakłady.
W polskim mięsie wykryto końskie DNA! Końskie DNA wykryto w 3 spośród 121 próbek mięsa
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)