Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Polscy rolnicy wykorzystali szansę w Unii

0
Podziel się:

Od 2003. roku sprzedaż w sektorze spożywczym zwiększała się o 6-7 procent rocznie.

Polscy rolnicy wykorzystali szansę w Unii
(PAP/Mirosław Trembecki)

Polscy rolnicy i przetwórcy dobrze wykorzystali swoją szansę we Wspólnocie - wynika z badań przedstawionych na międzynarodowej konferencji dotyczącej rynku spożywczego.

Na konferencji stwierdzono, że nastąpiło ożywienie produkcji w polskim przemyśle spożywczym. Od 2003. roku sprzedaż w tym sektorze zwiększała się o 6-7 procent rocznie. W ciągu pierwszych dwóch lat członkostwa w Unii zwiększyła się wartość polskiego eksportu rolno-spożywczego. W trzecim roku dodatnie saldo wyniosło 2,8 miliarda euro.

Z analiz wynika, że polski przemysł spożywczy jest konkurencyjny na rynku europejskim. Integracja wymusiła uzyskanie światowego poziomu technologicznego.

Konferencja odbywa się na dwa tygodnie przed opublikowaniem przez Komisję Europejską dokumentu, w którym zostaną określone projektowane zmiany we Wspólnej Polityce Rolnej. Prawdopodobne jest, że w następnym półroczu - za prezydencji francuskiej - zostaną ograniczone środki na Wspólną Politykę Rolną.

W konferencji uczestniczyła unijna komisarz do spraw rolnictwa i rozwoju wsi Marianne Fischer Boel, polski minister rolnictwa Marek Sawicki oraz przewodniczący komisji do spraw rolnictwa Parlamentu Europejskiego Neil Parish. Byli także eurodeputowani z nowych krajów członkowskich Unii Europejskiej.

wiadmomości
wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)