Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Polska wędzonka w centrum obrad resortu

0
Podziel się:

Minister rolnictwa Stanisław Kalemba zaprosił na spotkanie przedstawicieli branży wędliniarskiej. Omawiana będzie sytuacja w kontekście wejścia w życie nowych unijnych norm.

Stanisław Kalemba, szef rolnictwa
Stanisław Kalemba, szef rolnictwa (Stanislaw Kowalczuk/East News)

W ministerstwie rolnictwa odbędzie się (godz. 11.00) narada na najwyższym szczeblu. Nic dziwnego, bo jej stawka jest niezwykle wysoka. Jest nią smak polskiej wędzonki.

Minister rolnictwa Stanisław Kalemba zaprosił na spotkanie przedstawicieli branży wędliniarskiej. Omawiana będzie sytuacja w kontekście wejścia w życie nowych unijnych norm. Od września zawartość groźnego dla zdrowia benzopirenu wydzielającego się podczas wędzenia nad ogniem w unijnej wędzonce nie będzie mogła przekroczyć dwóch mikrogram na kilogram. Obecna norma to pięć mikrogram na kilogram.

Minister rolnictwa Stanisław Kalemba zapewnia, że polskie wędzonki nie są zagrożone.

Główny Lekarz Weterynarii Janusz Związek mówi, że wydzielające się podczas nieodpowiedniego wędzenia węglowodory aromatyczne są na prawdę niebezpieczne dla zdrowia. W niektórych przypadkach trzeba będzie zmienić nieco technikę wędzenia.

Po spotkaniu w ministerstwie rolnictwa przewidziano konferencję prasową. Ma ona rozpocząć się o 14-stej.

Czytaj więcej w Money.pl
Preferencyjny zakup ziemi tylko do końca roku Wczoraj Trybunał Sprawiedliwości UE oddalił skargę Komisji Europejskiej w sprawie pomocy państwa na zakup gruntów rolnych.
Mogą otrzymać nawet 4,5 miliarda euro Cześć zadań dotycząca rozwoju obszarów wiejskich będzie finansowana z funduszu spójności, którym zarządza ministerstwo rozwoju regionalnego.
Hofman: minister rolnictwa kłamie Rzecznik PiS podkreśla, że według departamentu analiz Parlamentu Europejskiego, polskie rolnictwo otrzyma zamiast 32 - 28 mld euro w kolejnej 7-letniej perspektywie budżetowej Unii. Minister podawał inne liczby.
kraj
wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)