Rentowność przemysłu spożywczego w pierwszym półroczu 2011 roku pogorszyła się, spadając do 4,02 z 5,26 procent rok wcześniej. W całym 2010 roku była ona na poziomie 4,66 procent - podaje resort rolnictwa. Jeszcze w 2010 roku wyniki finansowe przedsiębiorstw przemysłu spożywczego były dobre, a ich płynność finansowa - bezpieczna.
Z danych opublikowanych przez ministerstwo wynika, że zysk netto firm spożywczych objętych sprawozdawczością w 2010 roku osiągnął 7,7 mld zł i był o 2,5 procent mniejszy niż rok wcześniej, ale o 20 procent wyższy niż w złym dla tych firm 2007 roku. Dane te zostały obliczone na podstawie sprawozdań z 2520 firm, czyli 42 procent firm przemysłowych, których udział w produkcji sprzedanej wynosi ponad 97 procent.
Natomiast w pierwszym półroczu 2011 r. kwota zysku obniżyła się w stosunku do analogicznego okresu 2010 r. o 12,5 procent. Wskaźniki rentowności spadły zaś o 1,2-2 pkt procentowe. W I półroczu ubiegłego roku zysk osiągnęło ok. 72 proc. firm, a rok wcześniej rentownych było ponad 82 procent.
Rentowność poszczególnych branż jest zróżnicowana. W 2010 r. najmniejsze zyski osiągnęła branża olejarska (0,5 proc.), drobiarska (1,75 proc.), mleczarska (2,48 proc.) i rybna (2,60 proc.). Najlepiej pod tym względem wypadły branże: cukrownicza (14,27 proc.) oraz piwowarska (ok. 12,7 proc.).
Te dwie branże także osiągnęły najlepsze wyniki w pierwszej połowie 2011 roku - odpowiednio 32,7 procent oraz 10,1 procent. Ujemne wyniki w tym okresie miały branże: spirytusowa (5,1 proc.) oraz drobiarska (1,2 proc.).
Więcej wiadomości dotyczących przemysłu - czytaj w Money.pl | |
---|---|
Słabsze dane dla Europy. Liczyli na więcej Analitycy spodziewali się, że produkcja miesiąc do miesiąca pozostanie bez zmian. | |
Przemysł i handel na minusie. Niepokojące dane Ogólny klimat koniunktury w przemyśle w listopadzie oceniany jest gorzej niż w październiku i w analogicznych miesiącach w ciągu ostatnich ośmiu lat. | |
Zaskakujące informacje dotyczące przemysłu GUS podał najnowsze dane o produkcji i zmianach cen. |