- _ Miesięczne ceny żywności w I półroczu tego roku powinny być niższe niż w I półroczu 2009 _ - przewiduje Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
_ - Dobre zbiory zbóż, rzepaku i warzyw gruntowych będą sprzyjały stabilizacji cen produktów spożywczych roślinnego pochodzenia. Spodziewany wzrost produkcji trzody chlewnej i drobiu będzie skutkował spadkiem cen mięsa i tłuszczów wieprzowych _ - napisała ekspertka IERiGŻ cytowana przez biuletyn ARR. Z jej analizy wynika, ze mogą natomiast wzrosnąć ceny artykułów mleczarskich i masła.
_ - Istotnym czynnikiem hamującym tempo wzrostu cen żywności w pierwszej połowie 2010 roku będzie oczekiwane ustabilizowanie się cen surowców rolnych na rynkach światowych na niższym niż przed rokiem poziomie oraz spowolnienie gospodarcze w Polsce i recesja na świecie, przekładające się na zmniejszenie popytu i obniżenie presji na ogólny wzrost cen zarówno na rynku krajowym, jak i na rynkach zagranicznych. Równocześnie jednak spadek cen towarów i usług konsumpcyjnych, w tym żywności, będzie ograniczany przez skutki wzrostu cen regulowanych, w tym głównie cen energii oraz spodziewaną aprecjację złotego _ - dodaje ekspert.