Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Zachorowania na włośnicę. Coraz więcej pacjentów z objawami

0
Podziel się:

U 22 pacjentów wystąpiły typowe dla włośnicy objawy. W przypadku czterech osób choroba miała przebieg bezobjawowy.

Zachorowania na włośnicę. Coraz więcej pacjentów z objawami
(thelinke/iStockphoto)

Do 26 wzrosła liczba osób hospitalizowanych z powodu zakażenia, do którego doszło w powiecie mogileńskim. Źródłem choroby było prawdopodobnie mięso z dzika.

Jak poinformowała we wtorek Krystyna Błażejewska, rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy, u 22 pacjentów wystąpiły typowe dla włośnicy objawy, czyli bóle głowy i mięśni, gorączka, osłabienie oraz nadmierna potliwość. W przypadku czterech osób choroba miała przebieg bezobjawowy, ale mimo to zatrzymano je w szpitalu na obserwację. Stan chorych, wśród których nie ma dzieci, określany jest jako średni i lekki.

_ - Nośnikiem pokarmowym zakażenia była prawdopodobnie kiełbasa surowa wędzona z dodatkiem mięsa z dzika i tatar z surowej polędwicy z dzika. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Mogilnie prowadzi w tej sprawie dochodzenie epidemiologiczne w ścisłej współpracy z Powiatowym Lekarzem Weterynarii w Mogilnie. Według oświadczenia przygotowującego wędliny, mięso zostało przebadane weterynaryjne _ - powiedziała Błażejewska.

Pierwsze sygnały o zakażeniach włośnicą w powiecie mogileńskim pojawiły się 22 lipca. Objawy chorobowe wystąpiły wówczas u 10 osób. Do 5 sierpnia w Wojewódzkim Szpitalu Obserwacyjno-Zakaźnym w Bydgoszczy oraz w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym we Wrocławiu hospitalizowano łącznie 13 pacjentów (10 z objawami, 3 bez - poddano obserwacji).

Włośnica jest chorobą przenoszoną ze zwierząt na ludzi powodowaną przez pasożyty z rodzaju Trichinella. Nośnikiem tego pasożyta jest wiele gatunków zwierząt dzikich i domowych, w tym przede wszystkim świnie, dziki, konie, ale również niedźwiedzie, wilki, borsuki, gryzonie leśne, psy, koty, zwierzęta futerkowe (lisy, nutrie). Larwy pasożyta bytują w mięśniach zwierząt, a spożycie surowego lub niedogotowanego mięsa i produktów mięsnych jest główną przyczyną zakażenia.

Czytaj więcej w Money.pl

wiadomości
wiadmomości
kraj
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)