Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

SEK traci po decyzji Riksbanku

0
Podziel się:

Bank Centralny Szwecji nieoczekiwanie obniżył stopy procentowe o 50 pb do rekordowo niskiego poziomu 0.25%.

SEK traci po decyzji Riksbanku

Konsensus rynkowy zakładał obniżkę o 25 pb. Ostatnie cięcie stóp (o 25 pb) miało miejsce w grudniu ubiegłego roku. Rynek oczekuje utrzymania stóp na obecnym poziomie do końca przyszłego roku. Perspektywa zacieśniania stóp w Szwecji może się jednak wydłużyć w przypadku podejmowania dodatkowych działań w ramach ultra luźnej polityki monetarnej prowadzonej przez EBC. Obniżce stóp towarzyszą obawy o nadmierne zadłużenie gospodarstw domowych, co może rodzić oczekiwania wobec podjęcia działań na rzecz ograniczenia akcji kredytowej.

Reakcja rynku i skala przeceny korony szwedzkiej jednoznacznie wskazała na rozczarowanie jakie przyniósł komunikat Riksbanku. Kurs EURSEK wzbił się na najwyższe poziomy od listopada 2011 r., wybijając szczyt w okolicach 9.3574. Popołudniu kurs skorygował część z wcześniejszych wzrostów, ale po chwili oddechu niewykluczony jest ponowny test wybitych maksimów i dalszy ruch na północ.

Obecna obniżka stóp to jasny sygnał zintensyfikowania walki z niską inflacją w Szwecji, która zgodnie ze skorygowaną wczoraj prognozą może spaść w 2014 r. do -0.1% (podczas gdy wcześniejsze oczekiwania zakładały wskaźnik CPI na poziomie 0.2%) i do 1.3% w przyszłym roku (2.2% zgodnie ze wcześniejszą prognozą). W dół skorygowano także prognozę wzrostu gospodarczego w 2014 r. - do 2.2% z 2.7% wcześniej. Lekko podwyższona została także prognoza tegorocznego bezrobocia do 8% z 7.9%. Ryzyko eksportu deflacji z krajów strefy euro może oznaczać konieczność podjęcia przez Riksbank dodatkowych działań na rzecz obrony gospodarki przed umacniająca się koroną. Część ekspertów jest zdania, że możliwe w takiej sytuacji byłoby wprowadzenie na wzór Szwajcarii poziomu obrony kursu, co miałoby ogromne konsekwencje dla kursu szwedzkiej waluty.

forex
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)