Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Święto Ciulimu-Czulentu w Lelowie

0
Podziel się:

Pod znakiem kultury i przysmaków kuchni żydowskiej przebiegać będzie drugi dzień Święta Ciulimu-Czulentu w Lelowie. Do tej niewielkiej miejscowości na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej zjechało blisko 6 tysięcy turystów. Uczestnikami święta jest też kilkunastu chasydów z Izraela zwanych lelowerami. Stosują się oni do zasad wyznawanych przez żyjącego w Lelowie na przełomie osiemnastego i dziewiętnastego wieku cadyka, Dawida Bidermana.

Ciulim i czulent to potrawy powstałe na bazie ziemniaków. Czulent jest koszernym daniem żydowskim, zawierającym kaszę, fasolę i gęsi tłuszcz. Ciulim to polski odpowiednik czulentu, a ziemniaki przekładane są w nim wieprzowymi żeberkami, boczkiem i ziołami.
W trakcie święta serwowany będzie też cymes. Jest to rodzaj żydowskiego deseru. Podstawą tego słodkiego gulaszu jest podsmażana marchewka.
Na estradzie wystąpią dziś zespoły klezmerskie. Wśród wykonawców znajdzie się ostatni galicyjski klezmer Leopold Kozłowski.

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)