Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. PRC
|

Nowa baza lotnictwa w Świdniku. "Wojsko też musi inwestować"

20
Podziel się:

Planujemy umiejscowić tu bazę lotnictwa śmigłowcowego Wojska Polskiego. Przed nami finalizacja umowy w tej sprawie - zapowiedział w poniedziałek na lotnisku w Świdniku wicepremier, szef MON Władysław Kosiniak-Kamysz.

Nowa baza lotnictwa w Świdniku. "Wojsko też musi inwestować"
Wicepremier, minister obrony narodowej Władysław Kosiniak-Kamysz podczas konferencji prasowej na terenie Portu Lotniczego Lublin w Świdniku (PAP, PAP/Wojtek Jargiło)

W poniedziałek Kosiniak Kamysz oraz marszałek województwa lubelskiego, prezydent miasta Lublin i prezes zarządu portu lotniczego Lublin podpisali list intencyjny o współpracy pomiędzy MON i województwem lubelskim.

Jak zapowiedział na briefingu prasowym po spotkaniu z lokalnymi władzami szef MON, jednym z elementów współpracy ma być utworzenie stałej bazy śmigłowców Wojsk Lądowych SZ RP na lotnisku w podlubelskim Świdniku.

Szef MON dodał, że w Świdniku mogłyby być prowadzone także szkolenia dla pilotów śmigłowców.

Chcielibyśmy, żeby lotnisko w Lublinie, w Świdniku było też we współwładaniu z samorządem miasta i województwa Agencji Mienia Wojskowego, żeby siły zbrojne, ministerstwo obrony narodowej miało tutaj swoją reprezentację - powiedział.

Dodał, że lotnisko może połączyć wiele funkcji ważnych dla regionu - bezpieczeństwa, transportu cargo czy turystyki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Na koncie ma 9,5 mln zł. Jak do tego doszedł? "Byłem młodym pelikanem" Marcin Iwuć w Biznes Klasie

- To jest ta część Polski, która zasługuje dzisiaj na ogromne wsparcie - Polska wschodnia, województwa: lubelskie, podlaskie, warmińsko-mazurskie, podkarpackie. Musi tu być stała obecność wojsk sojuszników, ale też Wojsko Polskie musi inwestować w tereny, i będzie inwestować - zadeklarował Kosiniak-Kamysz.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(20)
Spaceman
2 dni temu
Pieczarki obierz i pokrój na cienkie plasterki. Cebulę pokrój w piórka. Paprykę pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce. Piekarnik nagrzej do 220 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Pierś kurczaka pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Ułóż je na blasze i przypraw słodką papryką, czosnkiem i pieprzem oraz solą. Każdy plaster posmaruj koncentratem pomidorowym, dopraw bazylią i oregano. Następnie ułóż cebulę, paprykę. Posyp startym serem. Na wierzchu rozłóż plasterki pieczarek. Spryskaj olejem. Wstaw do piekarnika i piecz około 15-20 minut, aż pieczarki się zarumienią. Podawaj na gorąco na obiad z kolorową sałatą z sosem winegret.
Biedul
2 dni temu
Ziemniaki, marchewki oraz cebulę obieramy, cukinię myjemy :) W żadnym wypadku nie odwrotnie :) Ziemniaki kroimy na sporą kostkę, taką na jeden kęs. Cukinie kroimy na półplastry o grubości około 1 cm. Podczas zakupów wybieramy cukinie jak najmniejsze, bo takie są jędrne po upieczeniu. Cebule, polecam cukrowe lub czosnkowe, kroimy wzdłuż na grube kawałki. Marchewki zaś kroimy na ukośne plastry, które będą apetycznie wyglądać po upieczeniu. Pokrojone warzywa wrzucamy do miski. Kolejność wrzucania nie ma znaczenia :) Doprawiamy suszonymi ziołami: oregano, bazylią, płatkami chili oraz solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przypraw wrzucamy sporo, soli jak najmniej. Wlewamy olej i mieszamy, by wszystkie kawałki warzyw pokryły się przyprawami i olejem. Już świetnie wyglądają, nieprawdaż, a to dopiero przecież początek :) Kawałki kurczaka - ja wybieram podudzia i udka, ale mogą być inne, doprawiamy naszą ulubioną przyprawą do kurczaka. Najlepiej by zawierała mało soli i żadnych dodatków chemicznych. Przyprawę wcieramy w mięso. Na patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy kawałki kurczaka i smażymy na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony, aż ładnie się przyrumienią. Na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, przekładamy warzywa. Dzięki temu zabiegowi mycie blachy będzie łatwe i błyskawiczne. Pomiędzy kawałki warzyw wkładamy kawałki kurczaka. Dodajemy nieobrane ząbki czosnku, wciskamy je pomiędzy warzywa i mięso. Wszystko przykrywamy folią do pieczenia, ale niezbyt dokładnie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika. Usuwamy folię. Dodajemy pomidorki koktajlowe. Już by się chciało jeść, ale jeszcze trzeba troszkę poczekać :) Naczynie ponownie wstawiamy do piekarnika, tym razem nastawionego na 220 stopni i zapiekamy przez 10 minut, by pomidorki apetycznie się przypiekły. Gotowe danie posypujemy niezbyt drobno posiekaną natką pietruszki.
Karol
2 dni temu
90 dkg mąki zmieszać z przyprawami i sodą. Do salaterki wsypać cukier, wlać oliwę, potem miód. ( po oliwie miód wypłynie z miarki do ostatniej kropli). Wlać wodę. lub wino. Dobrze wymieszać zawartość salaterki, i wlać do mąki. Zagnieść ciasto, nie ma być za twarde. Jesli mimo wyrabiania, ciągle lepi sie do rąk dosypać po trochę resztę maki. (Ostatnio w torbie zostało mi po zagnieceniu ciasta równo 6 dkg mąki.) Ciasto zostawić na godzinę, nie musi leżeć w lodowce. Na podsypanej małą ilością mąki stolnicy, lub, co jest idealne na silikonowej stolnicy, bo nie trzeba w ogóle mąki i nic sie nie lepi, rozwałkować cienko ciasto, na grubość 2 mm. Wycinać ciastka, okładać na blasze i piec w 170 C ok 3 – 5 min, do lekkiego zbrązowienia. Trzeba pilnować, bo łatwo sie palą.
Dominik
2 miesiące temu
To lotnisko jest w Świdniku czy Lublinie panie pośle czy inaczej to nazwać
Ffdxc
2 miesiące temu
Megalomania, po co nam takie lotnisko. Poza tym po co we wschodnim województwie skoro obrona będzie na Wiśle?