Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Choroba Creutzfeldta-Jacoba w Polsce

0
Podziel się:

Przeciętnie cztery, pięć osób umiera w Polsce
rocznie na chorobę Creuzfelda-Jacoba, żadnego ze zgonów
nie wywołał wariant choroby związany ze spożyciem wołowiny
- poinformowała Joanna Galimska dyrektor departamentu
Przeciwepidemicznego i Oświaty Zdrowotnej Głównego
Inspektoratu Sanitarnego. W tym roku stwierdzono cztery
przypadki i jedno podejrzenie choroby.

Przeciętnie cztery, pięć osób umiera w Polsce
rocznie na chorobę Creuzfelda-Jacoba, żadnego ze zgonów
nie wywołał wariant choroby związany ze spożyciem wołowiny
- poinformowała Joanna Galimska dyrektor departamentu
Przeciwepidemicznego i Oświaty Zdrowotnej Głównego
Inspektoratu Sanitarnego. W tym roku stwierdzono cztery
przypadki i jedno podejrzenie choroby.
Jak dodała Galimska od 1997 roku na prośbę
głównego Inspektora sanitarnego zgłaszane są inspekcji
przypadki tej choroby. Wtedy właśnie głośna stała się
sprawa brytyjskiej wołowiny i powiązano występowanie u
ludzi jednej z odmian choroby Creuzfelda- Jacoba ze
spożyciem mięsa zwierząt zarażonych wirusem BSE, czyli
chorobą szalonych krów.
Specjaliści w Polsce twierdzą, że bydło w Polsce
jest zdrowe i nie jest możliwe zarażenie się od nich
chorobą Creutzfelda-Jacoba.

wiadomości
gospodarka
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)