- poinformował we wtorek Andrzej Komorowski, główny lekarz weterynarii.
'Otrzymałem już oficjalne potwierdzenia wystąpienia pierwszego ogniska pryszczycy we Francji i dlatego zdecydowałem, że niezbędne jest wprowadzenie zakazu tranzytu zwierząt z Francji przez nasz kraj na Wschód' - powiedział Komorowski.
'Wprowadzimy także ochronę dużych obiektów hodowlanych, która będzie polegała m.in. na zakazie wprowadzania i wyprowadzania z nich zwierząt bez nadzoru lekarza weterynarii' - wyjaśnił.
Główny Lekarz Weterynarii dodał, że Polska podjęła wszystkie możliwe środki, aby zapobiec przedostaniu się pryszczycy do naszego kraju.
'Na razie nie ma niebezpieczeństwa, że do Polski sprowadzono zwierzę z Francji zarażone pryszczycą, gdyż ostatni import zwierząt parzystokopytnych z tego kraju miał miejsce w listopadzie 2000 roku. Dziś już jest dawno przekroczony termin inkubacji choroby, więc mamy pewność, że zarażone zwierzęta nie dostały się do Polski' - powiedział.
Komorowski poinformował, że odpowiedni dokument podpisze jeszcze dzisiaj i decyzja o zakazie transportu będzie obowiązywała od momentu jego podpisania.
Francuskie ministerstwo rolnictwa ogłosiło we wtorek, że badania potwierdziły zakażenie pryszczycą sześciu krów na farmie w departamencie Mayenne. Jest to pierwszy przypadek zarazy na kontynencie europejskim.
Farma, na której wystąpiła zaraza, sąsiadowała z hodowlą owiec, do której w lutym sprowadzono zwierzęta z Wielkiej Brytanii.
Epidemia wybuchła na Wyspach Brytyjskich 19 lutego i był to pierwszy przypadek tej choroby w Wielkiej Brytanii od 20 lat. Od tego czasu potwierdzono tam 183 ogniska choroby.
Dotychczas w Polsce wprowadzono nadzwyczajne środki ostrożności, zalecone przez głównego lekarza weterynarii, m.in. stosowanie mat nasączonych środkiem dezynfekującym, przez które na granicy przechodzą ludzie i przejeżdżają samochody, oraz konfiskatę produktów żywnościowych (także kanapek), które mogą być zarażone pryszczycą.
Od 27 lutego do Polski nie można przywozić żywych zwierząt parzystokopytnych ze wszystkich krajów Unii Europejskiej, a także z Norwegii, Szwajcarii, Liechtensteinu, Węgier, Czech, Słowacji, Chorwacji, Estonii, Rumunii, Bułgarii, Islandii i Słowenii.
Oprócz zwierząt żywych (jak kozy, owce, świnie) nie można przywozić mięsa surowego, przetworów z mięsa surowego oraz podrobów i jelit z tych gatunków, niepoddanych obróbce termicznej w temperaturze powyżej 72 stopni C.
Zakazem objęto też surowe mleko i jego przetwory, nasienie i embriony, surowe skóry, wełnę potną (niepraną), szczecinę i włosie nieprane, kości, rogi, kopyta oraz racice niepoddane obróbce termicznej.
Główny lekarz weterynarii wprowadził zakaz ze względu na niebezpieczeństwo rozprzestrzenienia się pryszczycy w krajach, na teren których wcześniej importowano zwierzęta oraz towary mogące być roznosicielami choroby z Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej.
Pryszczyca jest zakaźną chorobą wirusową zwierząt parzystokopytnych wywoływaną przez wirus pryszczycy z rodzaju Enterovirus, atakującą również człowieka.
U zwierząt objawia się podwyższoną temperaturą ciała oraz tworzeniem się pęcherzy z płynem surowiczym m.in. na błonach śluzowych w pysku, na szparze międzyracicowej i wymieniu. Po kilku dniach pęcherze pękają, a w ich miejscu pozostają rany oraz owrzodzenia, które mogą powstawać w wyniku wtórnego zakażenia bakteryjnego.
Choroba powoduje duże straty gospodarcze. Stosuje się przeciw niej szczepienia ochronne.
Zarażenie człowieka może nastąpić przez kontakt z chorym zwierzęciem, a także po spożyciu mleka od chorych sztuk. U ludzi pryszczyca ma zazwyczaj łagodny przebieg.