Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. KB
|
aktualizacja

Wakacje w Turcji już bez opcji all inclusive? Hotelarze chcą radykalnych zmian

12
Podziel się:

Zdaniem tureckich hotelarzy system all inclusive przyczynia się do wielkiego marnotrawstwa żywności w hotelach i trzeba do zmienić. Klienci mają jednak na tej reformie nie ucierpieć.

Wakacje w Turcji już bez opcji all inclusive? Hotelarze chcą radykalnych zmian
Turcję odwiedza od 600 tys. do nawet 900 tys. polskich turystów rocznie. (Unsplash.com)

Tureccy hotelarze alarmują, że goście hotelowi, którzy wykupują wakacje z opcją all inclusive, marnują dużo żywności. Turcja – podobnie jak inne popularne kierunki wakacyjne – stosuje ten system na masową skalę.

Wykupienie opcji all inclusive daje prawo do skorzystania w hotelu z trzech posiłków dziennie oraz większości napojów, w tym alkoholowych podawanych w określonych godzinach. Jeśli chodzi o posiłki, to standardem jest śniadanie w formie bufetu, lunch na ciepło i kolacja w formie bufetu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Euro w Polsce. Jest mocny argument. Ekspert nie ma wątpliwości

Jak powiedział dla tureckiego portalu branżowego turkiyetravelnews.com. prezes tureckiego Stowarzyszenia Profesjonalnych Menedżerów Hoteli Hakan Saatcioglu, w hotelach koszt żywności i napojów spożywanych przez gości stanowi z góry ustalony wydatek dla obiektu, ponieważ goście płacą za to, co zjedzą i wypiją z góry, na starcie.

– Szczególnie w turystyce, zwłaszcza w formatach all inclusive, marnowanie się żywności i napojów pozostawianych na stołach stoi w sprzeczności ze zrównoważonym rozwojem – podkreślił Saatcioglu.

Proponuje on na nowo zdefiniować zasady wyżywienia dla urlopowiczów w Turcji. - Jeśli jako hotelarze nie zrewidujemy i nie zdefiniujemy na nowo zasad koncepcji all inclusive, to w nadchodzących latach nie będziemy w stanie utrzymać naszej pozycji w świadomych społeczeństwach – zaznaczył.

Tureckie marnotrawstwo

Jak przekonuje Saatcioglu, opracowanie nowej formuły wyżywienia w hotelach nie będzie wiązało się z obniżką standardów ani ze zubożeniem oferty. – Stworzenie nowej strategii w zakresie all inclusive nie oznacza pogorszenia jakości czy zmniejszenia różnorodności produktów. Celem jest podnoszenie świadomości i uwrażliwianie na kwestie marnotrawstwa – podkreślił.

Dodał również, że Turcja jest w czołówce państw marnujących żywność. Z raportu ONZ z 2021 r. wynika, że przeciętny Turek marnuje 93 kilogramy przetworzonej żywności rocznie, co w skali kraju przekłada się na 7,7 miliona ton zmarnowanej żywności rocznie.

Turcję odwiedza od 600 tys. do nawet 900 tys. polskich turystów rocznie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(12)
Julika
10 godz. temu
Osobiście uwielbiam all inclusive i nie wyobrażam sobie, że może tego nie być, zawsze latałem z Rainbow do Grecji i wszystko było dopięte na ostatni guzik.
Turysta
3 dni temu
Akurat jestem w Turcji i wiedzę jak wczasowicze marnują jedzenie.Jedzą OCZAMI😭 wstyd.!!!
Sceptyczny
2 tyg. temu
Arabowie zwykle zajmują największy stół, nabiorą żarcia na dwa dni, a zostaje po nich naprawdę dużo odpadków( bo już to pomacali), ale przede wszystkim sporo nawet nie dotkniętego jedzenia!! I tak jest dzień w dzień na śniadanie, lunch, kolację
NET .
2 tyg. temu
Czym są kiepskie wakacje w Turcji w porównaniu z beznadziejnymi politykami w Polsce którzy wiedzą tyle o polityce co ja fizyce kwantowej ? No czym ?
Ania
2 tyg. temu
Nikt nie karze korzystać z formy all inclusive, można wykupić pobyt bez wyżywienia i wtedy obejdzie się bez krytykowania innych.