Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Bryndza unijjna

0
Podziel się:

Być może już za miesiąc bryndza podhalańska zostanie zarejestrowana przez Unię Europejską jako produkt regionalny. 23 marca minął termin składania odwołań w sprawie tej rejestracji i żaden z krajów Unii nie zgłosił sprzeciwu.

Istniały obawy, że protest tak i- jak w przypadku oscypka - zgłoszą Słowacy.
Bryndza podhalańska posiadająca certfikat UE bedzie wyrabiana wyłącznie na terenie powiatów nowotarskiego i tatrzańskiego oraz na obszarze 6 gmin powiatu żywieckiego.
Pierwsze udokumentowane informacje o produkcji bryndzy na Podhalu pochodzą z XVI wieku. Bryndza powstaje z dojrzałego bundzu - sera produkowanego z owczego mleka.

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)