Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Najlepszy karp na wigilijny stół

0
Podziel się:

Do Wigilii zostało już tylko parę dni, co oznacza, że czasu na świąteczne zakupy coraz mniej. Wieczerza wigilijna nie może obyć się bez karpia, a smakosze twierdzą, że najlepsze ryby hodowane są w regionie świętokrzyskim. Podobnego zdania są oczywiście właściciele stawów.

Zdaniem Ryszarda Zawadzkiego, hodowcy ryb z powiatu koneckiego, świętokrzyskie karpie zawdzięczają swój smak dwóm czynnikom. Pierwszy to karma - ryby jedzą wyłącznie zboże, a nie sztuczne granulaty. Znaczenie ma także gleba - stawy w okolicach Końskich mają piaskowe dna, a to sprawia, że mięso nie ma mulistego smaku.

Ten sposób hodowli sprawia jednak, że ryby muszą być droższe, od tych masowo oferowanych w supermarketach. Ryszard Zawadzki podkreśla, że naturalna, ekologiczna hodowla nie jest tak efektywna, jak ta z użyciem paszy z dodatkiem granulatów. Ryby muszą też dłużej rosnąć. Ale za to ich wygląd i smak jest niepowtarzalny. Konecki hodowca zapewnia, że waga ryby nie ma znaczenia dla jej smaku. Istotny natomiast może być kolor łuski - jeśli jest żółta, oznacza to, że karp był żywiony pszenicą.

W Kielcach za kilogram karpia na stoiskach miejscowych hodowców trzeba zapłacić 13 złotych - tyle samo ile przed rokiem. Mimo, że ryby w dużych sklepach są tańsze, klienci decydują się na zakup tych pewnych, od swoich stałych sprzedawców. Nie bez znaczenia jest fakt, że na życzenie klienta sprzedawcy przygotują rybę tak, aby w kuchni zająć się tylko jej przyprawieniem.

Ryszard Zawadzki podpowiada, żeby przed zakupem karpia sprawdzić czy pochodzi z pewnego źródła. Warto zapytać o zezwolenie na handel i certyfikaty hodowcy.

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)