Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Bydgoszcz: Żołnierz zmarł na skutek zakażenia gronkowcem

0
Podziel się:

Przyczyną sepsy - zakażenia organizmu,
które doprowadziło do śmierci żołnierza z Chełmna (woj. kujawsko-
pomorskie) była bakteria gronkowca złocistego. Na razie nie
wiadomo co spowodowało tak burzliwy rozwój infekcji.

Przyczyną sepsy - zakażenia organizmu, które doprowadziło do śmierci żołnierza z Chełmna (woj. kujawsko- pomorskie) była bakteria gronkowca złocistego. Na razie nie wiadomo co spowodowało tak burzliwy rozwój infekcji.

22-letni żołnierz trafił do 10 Wojskowego Szpitala Klinicznego (WSK) w Bydgoszczy w środę, w ubiegłym tygodniu. Mimo natychmiastowej pomocy, mężczyzna zmarł w niedzielę.

"Przyjęty został na oddział intensywnej terapii, gdyż miał postępujące problemy z oddychaniem i krążeniem. Obraz choroby wskazywał na to, że doszło do zakażenia ustroju organizmu jakąś bakterią i tę bakterię pracownia mikrobiologii znalazła - był to gronkowiec złocisty" - poinformował w poniedziałek dr Krzysztof Kasprzak, zastępca komendanta szpitala.

Nie wiadomo na razie jakie było źródło pochodzenia bakterii i dlaczego doszło do niezwykle burzliwego rozwoju choroby. Odpowiedź na te pytania mają dać specjalistyczne badania, ale na ich wyniki trzeba będzie poczekać nawet kilka tygodni. Sprawę okoliczności zakażenia i w konsekwencji śmierci żołnierza bada też prokuratura garnizonowa w Bydgoszczy.

Sepsa nie jest chorobą, ale zespołem objawów chorobowych, które mogą być wywołane różnymi czynnikami zakaźnymi (bakterie, wirusy, pasożyty czy grzyby)
w przebiegu wielu schorzeń. Pierwsze objawy sepsy nie są typowe - gorączka, szybszy oddech, ogólne osłabienie, rozbicie - dlatego nawet doświadczeni lekarze mogą mieć problem z diagnostyką tego zespołu. Sepsa postępuje szybko i w bardzo krótkim czasie może przerodzić się w postać ciężką, prowadzącą do niewydolności wielu narządów wewnętrznych, zaburzeń krzepnięcia krwi i do śmierci. (PAP)

olz/ tot/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)