*Każdego roku do szpitali z powodu zatrucia grzybamigrzybami trafia od 50 do 350 osób - poinformował we wtorek Główny Inspektor Sanitarny, Andrzej Wojtyła. I co roku kilkanaście do kilkudziesięciu osób, które zjadły trujące grzyby, umiera - podał Sanepid. *
O przypadkach zatrucia grzybami mówiono podczas otwarcia w Warszawie, w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, wystawy mającej pokazać, jak odróżniać grzyby jadalne od trujących i jakie są zasady bezpiecznego grzybobrania.
Na wystawie można obejrzeć grzyby jadalne i trujące, pogrupowane pod kątem podobieństwa zewnętrznego. Ułatwia to dostrzeżenie różnic np. pomiędzy jadalną gąską zielonką a śmiertelnie trującym muchomorem sromotnikowym.
Zwiedzający wystawę będą oprowadzani przez pracowników stacji sanitarnej, którzy opowiedzą o rodzajach grzybów, sposobach ich zbierania oraz przetwarzania.
Ci grzybiarze, którzy nie są pewni czy znalezione przez nich grzyby są jadalne, mogą skorzystać z bezpłatnej porady specjalistów.
Wystawa jest czynna przez cały wrzesień, przez siedem dni w tygodniu. Przeznaczona jest zarówno dla tych, którym tematyka grzybów nie jest obca, jak i dla tych, którzy dotąd grzybów nie zbierali. Wystawę mogą oglądać także wycieczki szkolne.
W Polsce występuje wiele gatunków grzybów o różnej toksyczności. Spotykamy gatunki śmiertelnie trujące, trujące, warunkowo jadalne i jadalne. Większość niebezpiecznych grzybów to tzw. grzyby blaszkowe, jednakże niemal każda rodzina grzybów ma swoich trujących przedstawicieli. (PAP)
mwo/ itm/ mhr/
16:43 07/09/11