Bądź aktywny, stawiaj na skrobię, bez białka nie ma ciałka - to hasła będące podstawą programu edukacyjnego "Trzymaj formę" - wspólnej inicjatywy Głównego Inspektoratu Sanitarnego i Polskiej Federacji Producentów Żywności. Założenia programu przedstawiono w czwartek na konferencji prasowej w Warszawie.
Celem programu jest edukacja młodzieży szkolnej w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków, poprzez promocję zasad aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety. Jest skierowany do uczniów szkół gimnazjalnych i ostatnich klas szkół podstawowych. Jego realizacja zakłada ścisłą współpracę młodzieży, nauczycieli i rodziców przy opracowywaniu najlepszych i najciekawszych metod propagowania zasad zdrowego stylu życia zarówno w szkole, jak i w rodzinie.
Specjaliści chcą, aby dzieci zrozumiały, jak ważny jest codzienny ruch fizyczny, spożywanie owoców i warzyw co najmniej pięć razy dziennie, ograniczenie tłuszczów nasyconych, włączenie do diety błonnika i skrobi. Pragną też nauczyć młodych konsumentów odczytywania i korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów żywnościowych.
"Nasz program nie jest oparty o zakazy ani nakazy, ale skupia się na przedstawianiu dzieciom pewnych prostych zasad, którymi warto się kierować, aby zdrowo żyć" - podkreśliła Elżbieta Łata, dyrektor Departamentu Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Zainteresowane programem szkoły otrzymają materiały edukacyjne przygotowane przez Polską Federację Producentów Żywności przy współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia oraz Zakładem Medycyny Szkolnej Instytutu Matki i Dziecka. Są to m.in. poradniki, broszury informacyjne, plakaty oraz dostęp do strony internetowej (www.trzymajforme.pl), na której znaleźć można materiały informacyjne, elektroniczną wersję podręcznika zdrowego odżywiania, kalkulator służący do obliczania masy ciała i porady lekarzy.
"Trzymaj formę" jest elementem międzynarodowego programu zapoczątkowanego w 2004 r. podczas 57. Zgromadzenia Światowej Organizacji Zdrowia, która nakłada na kraje Unii Europejskiej obowiązek rozwijania i wdrażania działań na rzecz poprawy zdrowia społeczeństw poprzez zdrowe żywienie żywnością bezpieczną dla zdrowia i wzrost aktywności fizycznej.
Do uczestnictwa w programie zgłosiło się prawie 5 tys. polskich szkół (w tym ok. 300 szkół podstawowych), a jego realizacja planowana jest na okres trzech lat. Patronat nad programem objęły: Ministerstwo Edukacji Narodowej, Ministerstwo Sportu, Instytut Żywności i Żywienia.
Według badań przeprowadzonych przez Instytut Matki i Dziecka, prawie 10 proc. polskich gimnazjalistów cierpi z powodu nadwagi i otyłości. Największy odsetek stanowią dziewczęta oraz mieszkańcy środowisk miejskich. Zaburzenia takie sprzyjają zapadaniu na przewlekłe i nieuleczalne choroby, m.in. schorzenia układu krążenia, próchnicę, osteoporozę, cukrzycę typu II. (PAP)
kap/ hes/