Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Puńsk: Litewskie Święto chleba, mleka i miodu

0
Podziel się:

Pokaz wypieku tradycyjnego litewskiego chleba można oglądać w niedzielę
podczas obchodów litewskiego "Święta chleba, mleka i miodu" w gminie Puńsk (Podlaskie), które po
południu rozpoczęło się w gospodarstwie agroturystycznym "Silaine" w Oszkiniach.
Gmina Puńsk w większości zamieszkana jest przez mniejszość litewską. Jej przedstawiciele
przygotowali na to święto różne specjały, m.in. przetwory mleczne i miód w różnej postaci. Jednak
główną atrakcją jest tradycyjne wypiekanie chleba.
Litwini informują, że dobry wiejski chleb przygotowuje się wieczorem, a wypieka się dopiero
następnego dnia. Do chlebowego ciasta potrzebna jest mąka, woda, sól i zaczyn, czyli wyrobione
ciasto z mąki, wody i soli, które dojrzewa około tygodnia. Na spód formy na ciasto kładzie się
ponadto tatarak i liść kapusty.
W litewskiej tradycji święto chleba, mleka i miodu jest bardzo ważne. Związane jest ono z
obchodami święta Matki Boskiej Zielnej. Zaraz po żniwach, z pierwszych plonów wypieka się pierwszy
chleb, na którym - według starych wierzeń - koniecznie należy zaznaczyć palcem znak krzyża.
Od soboty w Puńsku odbywają się "Dni Puńska - Zielna 2009". Zjechali tu w związku z tym twórcy
ludowi, producenci serów, miodu, chleba i wędlin. W centrum Puńska można kupić również wyroby
kowalskie i tradycyjne ubiory. Chętni mogą ponadto pojeździć bryczką, a przy okazji zwiedzić osadę
jaćwiesko-pruską w Oszkiniach lub skansen w Puńsku.
Mniejszość litewska w Polsce pieczołowicie pielęgnuje swoje zwyczaje i obrzędy. Litwini szacują, że
w Polsce mieszka ich kilkanaście tysięcy. Jednak - według ostatniego spisu powszechnego, którego
wyniki podważają organizacje mniejszości narodowych z Podlasia - mniejszość litewska w Polsce liczy
ok. 5,8 tys. osób. Największe skupiska Litwinów są w gminach Puńsk i Sejny (woj. podlaskie). (PAP)
bur/ bba/

Pokaz wypieku tradycyjnego litewskiego chleba można oglądać w niedzielę podczas obchodów litewskiego "Święta chleba, mleka i miodu" w gminie Puńsk (Podlaskie), które po południu rozpoczęło się w gospodarstwie agroturystycznym "Silaine" w Oszkiniach. Gmina Puńsk w większości zamieszkana jest przez mniejszość litewską. Jej przedstawiciele przygotowali na to święto różne specjały, m.in. przetwory mleczne i miód w różnej postaci. Jednak główną atrakcją jest tradycyjne wypiekanie chleba. Litwini informują, że dobry wiejski chleb przygotowuje się wieczorem, a wypieka się dopiero następnego dnia. Do chlebowego ciasta potrzebna jest mąka, woda, sól i zaczyn, czyli wyrobione ciasto z mąki, wody i soli, które dojrzewa około tygodnia. Na spód formy na ciasto kładzie się ponadto tatarak i liść kapusty. W litewskiej tradycji święto chleba, mleka i miodu jest bardzo ważne. Związane jest ono z obchodami święta Matki Boskiej Zielnej. Zaraz po żniwach, z pierwszych plonów wypieka się pierwszy chleb, na którym - według
starych wierzeń - koniecznie należy zaznaczyć palcem znak krzyża. Od soboty w Puńsku odbywają się "Dni Puńska - Zielna 2009". Zjechali tu w związku z tym twórcy ludowi, producenci serów, miodu, chleba i wędlin. W centrum Puńska można kupić również wyroby kowalskie i tradycyjne ubiory. Chętni mogą ponadto pojeździć bryczką, a przy okazji zwiedzić osadę jaćwiesko-pruską w Oszkiniach lub skansen w Puńsku. Mniejszość litewska w Polsce pieczołowicie pielęgnuje swoje zwyczaje i obrzędy. Litwini szacują, że w Polsce mieszka ich kilkanaście tysięcy. Jednak - według ostatniego spisu powszechnego, którego wyniki podważają organizacje mniejszości narodowych z Podlasia - mniejszość litewska w Polsce liczy ok. 5,8 tys. osób. Największe skupiska Litwinów są w gminach Puńsk i Sejny (woj. podlaskie). (PAP) bur/ bba/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)