Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Zachodniopomorskie: Nowe firmy w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego

0
Podziel się:

Gospodarstwo agroturystyczne, w którym powstaje chleb razowy, zajazd
produkujący m.in. pierogi i firma wytwarzająca paprykarz szczeciński - te podmioty dołączyły
ostatnio do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego.

Gospodarstwo agroturystyczne, w którym powstaje chleb razowy, zajazd produkujący m.in. pierogi i firma wytwarzająca paprykarz szczeciński - te podmioty dołączyły ostatnio do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego.

Lista firm w regionie, które mogą posługiwać się specjalnym certyfikatem, liczy 18 podmiotów gospodarczych.

Nowoprzyjęci to: Zajazd Odra ze Starych Łysogórek - producent pierogów, które trafiają na berlińskie stoły, gospodarstwo agroturystyczne z Nowego Koprzywna, słynące m.in. z produkcji chleba razowego koprzywieńskiego oraz przedsiębiorstwo Dega z Karnieszewic - producent paprykarza szczecińskiego.

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego należy do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Członkami tej działającej od 1995 r. sieci są regiony różnych krajów (na ogół z Europy północnej). Regionalne sieci są zrzeszeniem przedsiębiorców. O członkostwo w nim mogą ubiegać się nie tylko producenci surowców w rolnictwie, ogrodnictwie i rybactwie, ale również przetwórcy żywności, restauracje, punkty gastronomiczne i hotele.

W 2005 roku pierwszym polskim członkiem sieci zostało województwo warmińsko-mazurskie. Członkami Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego są także m.in. regiony: opolski, pomorski, wielkopolski i mazowiecki.

Oprócz prestiżu i˙możliwości posługiwania się logo sieci, członkostwo daje również przedsiębiorcom prawo do umieszczania informacji o˙sobie na stronie województwa i˙Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Firmy wpisane na listę mogą też bezpłatnie reklamować się w regionalnych˙folderach promocyjnych, a także uczestniczyć w˙regionalnych imprezach promocyjnych.

Zachodniopomorski urząd Marszałkowski zapowiada, że jeszcze w tym roku sieć powiększy się o kilku kolejnych nowych członków.

Do tej pory wśród członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego znalazły się: dwie pasieki, kilka restauracji, ferma kóz czy gospodarstwo ekologiczne. (PAP)

epr/ pad/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)