Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Sokołów w obliczu zagrożeń i szans wywołanych epidemiami wśród zwierząt hodowlanych

0
Podziel się:

Pojawienie się w społeczeństwie obaw przed chorobami spowodowało około 20% spadek spożycia mięsa w pierwszych miesiącach roku.

Wołowina stanowi tylko 10% a wieprzowina aż 60% spożycia mięsa w skali kraju. Pojawienie się pryszczycy spowodowałoby załamanie sprzedaży wieprzowiny i głęboki kryzys przemysłu mięsnego w kraju.

Rosja zamknęła swoje granice dla importu przetworów mięsnych z zagranicy. Choć w Polsce nie wykryto jak dotąd przypadków epidemii BSE lub pryszczycy ten zakaz objął również nasz kraj. Biorąc pod uwagę kilkudziesięcioprocentowy deficyt na rynku przetworów mięsnych w Rosji należy oczekiwać rychłego zniesienia ograniczeń wobec krajów wolnych od epidemii. Uchronienie się Polski przed epidemią otworzyłoby przed naszymi producentami ogromny, chłonny rynek zbytu.

Sprzedaż na eksport pozwoliłby pełniej wykorzystać moce produkcyjne - wskaźnik niewykorzystanych mocy w zakładach wchodzących w skład grupy Sokołowa sięga obecnie od 50% w przypadku Tarnowa do 30% w Kole i Czyżewie. Zwiększenie skali sprzedaży przełożyłoby się na silny wzrost zysków producentów przetworów mięsnych.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)