Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
aktualizacja
Artykuł sponsorowany Artykuł sponsorowany

ISO, HACCP, BRC, co oznaczają te pojęcia i dlaczego warto je znać?

0
Podziel się:

Certyfikacje produktów w dzisiejszych czasach są bardzo ważne. Dbałość i troska o najwyższą jakość produktów to większy prestiż w oczach klienta firmy, która na taki certyfikat się decyduje. Obecnie konsumenci chętniej wybierają produkty certyfikowane i atestowane - chcemy mieć dostęp do tego co zdrowe i bezpieczne dla nas, naszego organizmu i środowiska. W dzisiejszym artykule zapoznamy się z najważniejszymi pojęciami dotyczącymi certyfikacji.

ISO, HACCP, BRC, co oznaczają te pojęcia i dlaczego warto je znać?
(Materiały prasowe)

Zanim przejdziemy do konkretnych certyfikacji warto poznać pojęcia, które przybliżą nam świat certyfikacji. Skąd biorą się normy w danej branży? Kto ustala przepisy dotyczące jakości produktów i wymagań produkcyjnych? Jedną z podstawowych organizacji działających w przestrzeni certyfikacji jest ISO (International Organization for Standarization).

ISO, czyli Międzynarodowa Organizacja Normalizująca, wprowadza ład i porządek w często zawiłych przepisach prawnych i rozporządzeniach. Ustala i ujednolica normy i standardy przemysłowe. Jedne z najpopularniejszych działań firmy to: ISO 9001 (zarządzanie jakością), ISO 14001 (zarządzanie środowiskowe) oraz ISO 27001 (bezpieczeństwo informacji). Działalność organizacji jest dużo szersza - firma współpracuje z przedsiębiorstwami na wielu płaszczyznach mających na celu wzmocnienie zaufania wobec marki, polepszenia jakości produktowej i zagwarantowanie bezpieczeństwa konsumentom.

HACCP - to drugie, zaraz po ISO, najczęściej pojawiające się pojęcie w kwestii certyfikacji. System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontrolnych (z ang. Hazard Analysis and Critical Control Points System). System HACCP ma na celu analizę całego procesu produkcyjnego oraz wychwycenie ewentualnych zagrożeń. Oprócz tego łączy on w sobie elementy dobrej praktyki produkcyjnej i dobrej praktyki higienicznej (GMP/GHP).

HACCP w gastronomii polega na:

  • zidentyfikowaniu zagrożeń w żywności, które mogą się pojawić,
  • ocenie na ile konkretne zagrożenie może wystąpić w barze, restauracji,
  • kontrolowaniu procesu produkcji żywności.

BRC – to międzynarodowy standard bezpieczeństwa żywności, który został opracowany w 1998 roku przez British Retail Consortium (Wielka Brytania). Opracowuje normy i standardy dla:

  • producentów żywności (BRC Food),
  • operatorów logistycznych (BRC Storage & Distribution),
  • producentów opakowań (BRC Packaging and Packaging Materials),
  • producentów wyrobów gospodarstwa domowego i kosmetyków oraz innych produktów nie będących żywnością ani opakowaniami (BRC Consumer Products).

Organizacja tworzy normy i standardy dla dostawców żywności. Czuwa nad odpowiednim dopasowaniem opakowań w stosunku do cech produktu. Ustala normy dotyczące sprzedaży hurtowej i odpowiedniego pakowania produktów.

Certyfikat ISO

Certyfikacja ISO to jedna z najbardziej znanych, jak nie najbardziej znanych i rozpoznawanych certyfikacji w Polsce. Jest to znak jakości sam w sobie - konsument ma zaufanie do produktów z oznaczeniem ISO. Wbrew pozorom certyfikacja ta nie dotyczy wyłącznie branży spożywczej, np. ISO 9001 przyznawany jest między innymi:

  • branżom działającym w branży produkcyjnej i usługowej (branże kosmetyczne, spożywcze, motoryzacyjne, odzieżowe),
  • placówkom zdrowia,
  • wybranym jednostkom budżetowym.

Rodzaje certyfikacji ISO

Najbardziej rozpowszechnione normy to:

  • ISO 9001 - uważana jest za podstawę zarządzania jakością,
  • ISO 14001 - to norma dotycząca zarządzania środowiskiem,
  • ISO 45001 - nowość w rodzinie ISO odnosząca się do bezpieczeństwa i higieny pracy.

Droga do certyfikacji ISO jest dość długa - warto jednak podjąć wyzwanie i zyskać większe zaufanie wśród konsumentów.

Czym jest HACCP ?

Jak już było powiedziane powyżej HACCP to System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontrolnych, który identyfikuje, ocenia i kontroluje zagrożenia istotne dla bezpieczeństwa i jakości zdrowotnej żywności w gastronomii. Badania i analizy mają na celu odnaleźć ewentualne zagrożenie, oszacować na ile procent może ono wystąpić w danym lokalu gastronomicznym oraz zapewnić bezpieczeństwo pracownikom i klientom.

12 kroków wdrożenia Systemu HACCP

1. Utworzenie zespołu HACCP
2. Opis produktu
3. Zidentyfikowanie zamierzonego sposobu użycia
4. Skonstruowanie schematu procesu technologicznego
5. Weryfikacja schematu procesu technologicznego
6. Przygotowanie listy potencjalnych zagrożeń, przeprowadzanie analizy zagrożeń i ustalenie możliwych środków kontrolnych dla zidentyfikowania zagrożenia
7. Określenie CCP – Krytycznych Punktów Kontroli
8. Ustalenie wartości parametrów krytycznych dla każdego CCP
9. Ustalenie sposobu monitorowania każdego CCP
10. Określenie działań korygujących
11. Określenie systemu weryfikacji
12. Ustanowienie dokumentacji i sposobów przechowywania zapasów

HACCP jest to systemem prewencyjnym, przeznaczonym do kontroli i minimalizowania ryzyka wystąpienia zagrożeń bezpieczeństwa żywności: fizycznego, biologicznego, chemicznego.

Certyfikacja standard BRC wydanie 8 - główne założenia

Certyfikacja BRC jest wstępnym etapem do nawiązywania współpracy z dużymi sieciami handlowymi. Kontroluje bezpieczeństwo i jakość produktów dostarczanych do poszczególnych sklepów, co wpływa na zaufanie nie tylko konsumentów, ale też kontrahentów biznesowych i producentów.

Etapy certyfikacji standard BRC wydanie 8

Wyróżniamy kilka podstawowych etapów certyfikacji BRC:

  • Audyt wstępny - przeprowadzany jest przez jednostkę zewnętrzną, polega na weryfikacji dokumentacji firmy.
  • Ocena audytora - weryfikacja przestrzegania norm przez firmę.
  • Weryfikacja funkcjonowania danej normy w przedsiębiorstwie - czy zapisy w dokumentach są zgodne ze stanem faktycznym.
  • Przygotowanie raportu.
  • Rekomendacja audytora, wydanie certyfikatu.

Warto być na bieżąco z obowiązującymi normami i przepisami - dobra wiedza to większe poczucie pewności w branży. Znajomość terminologii to pierwszy krok na drodze ku pomyślnej certyfikacji. Firma Intertek od wielu lat specjalizuje się w auditach i certyfikacji przedsiębiorstw z Polski i zatrudnia wykwalifikowanych specjalistów.

Artykuł sponsorowany

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
Artykuł sponsorowany
KOMENTARZE
(0)