Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. MZUG
|
aktualizacja

Kielecki kontra Winiary. Dietetyk wybrał. "O wiele lepszy skład"

19
Podziel się:

Dyskusja o tym, który majonez jest lepszy, Kielecki czy Winiary, powraca przy stołach Polaków jak bumerang. Spór postanowił rozstrzygnąć znany z TikToka dr dietetyk Michał Wrzosek i uważnie prześledził składy majonezów. Wybór influencera żywieniowego jest jednoznaczny.

Kielecki kontra Winiary. Dietetyk wybrał. "O wiele lepszy skład"
Znany dietetyk wziął na warsztat majonez Kielecki oraz Winiary i sprawdził ich składy (Adobe Stock, Tupungato)

Dr Michał Wrzosek to znany z TikToka doktor dietetyki, który w swoich filmach opowiada o prawidłowym żywieniu. Tym razem na warsztat wziął dodatek do potraw, bez którego nie mogą obejść się żadne święta - majonez.

Spór pomiędzy zwolennikami majonezu Kieleckiego i Winiary trwa już od wielu lat. Obie marki mają swoje grono wiernych fanów, którzy nieustannie przekonują o wyjątkowych walorach smakowych swojego ulubionego produktu. Dr Wrzosek postanowił sprawdzić, jakie składy mają oba sosy, a swoje spostrzeżenia opublikował na łamach "Faktu".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jak być bezpiecznym w sieci?

Kielecki czy Winiary? Doktor dietetyk sprawdza

Majonez Kielecki ma bardzo dobry skład - ocenił dietetyk. Kielecki zawiera olej rzepakowy, musztardę, wodę oraz żółtka jaj. Dziennik informuje, że cena tego majonezu w Lidlu za 500 ml wynosi 9,99 zł, natomiast 410 ml w Biedronce to koszt 8,19 zł.

Skład majonezu Winiary prezentuje się nieco inaczej. Oprócz oleju rzepakowego, musztardy, wody i żółtek jaj, zawiera on także ocet, cukier oraz przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa EDTA) i regulator kwasowości (kwas cytrynowy). Za 400 ml tego majonezu w Lidlu zapłacimy 8,79 zł, a za 250 ml w Biedronce - 5,99 zł - czytamy w "Fakcie".

Dr Wrzosek jasno wskazuje, że Kielecki ma o wiele lepszy skład od majonezu Winiary. Zaznacza jednak, że "oba majonezy są bardzo kaloryczne, ale trochę mniej tłuszczu i kalorii ma majonez Kielecki". Dodał także, że Kielecki od 1959 roku jest produkowany przez firmę Społem, czyli jest w 100 proc. polski.

Dietetyk w innym swoim filmiku przestrzega, by unikać majonezu Motyl, którego skład jest bardzo długi. Produkt nie zawiera prawdziwych jaj, tylko jajka w proszku. Ponadto jest wysokokaloryczny. Alternatywą może być natomiast majonez wegański Go Vege, który ma mało dodatków oraz dwa razy mniej kalorii niż zwykły. Jak wskazuje, jest on "dietetycznie super".

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
WP Finanse
KOMENTARZE
(19)
realista
5 miesięcy temu
najlepszy majonez to jest ten, który sam robię w domu i tyle w temacie. Naprawdę nie potrzeba być Magdą Gessler żeby zrobić super majonez. Przynajmniej na 100% znasz jego skład. Ciekawe jest to, że za komuny majonez miał termin dwa - trzy tygodnie, dzisiaj nieotwierany może stać nawet pół roku :) w temperaturze pokojowej
Darkov
5 miesięcy temu
Tylko Białuty ... lokalny ... bardzo dobry ...
Klicki
5 miesięcy temu
Kielecki strasznie drogi jak na zabarwiony ocet :)
Heniek z Waty...
5 miesięcy temu
Tylko bestie jedzą produkty Nestle.
Kolega
5 miesięcy temu
Winiary należy do Nestle, a wszystkie produkty tej firmy powinny być omijane szerokim łukiem. Nestle jest na liście sponsorów wojny i od lat wiadomo o ich czarnych praktykach. Proponuję poczytać o tej firmie. Gdyby więcej osób kupowało świadomie to może świat byłby trochę lepszy.