Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. KRO
|

Mięso z probówki od Nestle? Koncern pracuje nad takim rozwiązaniem

11
Podziel się:

Nestle nawiązał współpracę z izraelskim startupem, który opracowuje technologię tworzenia mięsa z hodowli komórkowej - podaje agencja Bloomberg. Gigant zajmujący się produkcją oferty ma rozszerzyć swoją ofertę mięsa roślinnego.

Mięso z probówki od Nestle? Koncern pracuje nad takim rozwiązaniem
Nestle pracuje nad koncepcją mięsa z laboratorium (zdj. ilustracyjne). (GETTY, Vyacheslav Prokofyev/TASS, Vyacheslav Prokofyev)

Koncern Nestle nie zasypia gruszek w popiele i dostrzega trend na rynku żywności, który zyskuje coraz większą popularność. Coraz więcej konsumentów rezygnuje ze spożycia mięsa z troski o środowisko i dobrostan zwierząt.

Niektórzy z nich jednak przyznają, że mogliby wrócić do spożycia mięsa, jeżeli to powstawałoby w laboratorium z komórek odzwierzęcych. Międzynarodowa firma consultingowa Kearney szacuje, że do 2040 roku alternatywa dla białek pochodzenia zwierzęcego będzie stanowić ponad jedną trzecią światowego rynku białka - podaje portal Wiadomoscihandlowe.pl.

Zobacz także: Nawet na targu trzeba wymagać dokumentacji mięsa. "Rolnik musi mieć wyniki badań dla każdej sztuki"

Tak właśnie należy sobie tłumaczyć współpracę Nestle z izraelskim startupem Future Meat, który posiada już koncesję na sprzedaż mięsa laboratoryjnego. Startup opracowuje też mięso z hodowli komórkowej.

Czyste mięso - czyli pochodzące z laboratorium - Nestle ma łączyć w swoich produktach ze składnikami roślinnymi.

Future Meat nie jest jednak ewenementem na rynku czystego mięsa. Startup dzieli swoje miejsce z takimi markami, jak: Memphis Meats, Aleph Farms, Geltor i Perfect Day.

Inną opcją jest mięso roślinne. Tutaj uznanymi markami są przede wszystkim: Beyond Meat, Impossible Foods czy Vegetarian Butcher.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(11)
Miesomaniak
3 lata temu
Weganizm powinien być uznawany za chorobę psychiczną tak samo jak schizofrenia. To że oni gówno jedzą to nie znaczy że inni mają to robić. Nie na darmo wymyślili asf żeby hodowle wszystkie zniszczyć. Chodzi o uniezależnienie dostaw mięsa od jednych jedynych, którzy będą mieć w przyszłości monopol.
Barry
3 lata temu
Znów chemie będziemy jeść, bo to co natura dała jako zwierzeta pojdzie w odstawke
LokalnyDostaw...
3 lata temu
Zachodniemu kapitałowi mówimy NIE! Ja zostaję przy pysznych i zdrowych polskich wędlinach z solą drogową zanieczyszczoną odchodami psów.
Nowy
3 lata temu
myślą, że potrafią zrobić coś lepszego niż nam natura dała i za każdym razem jest to wielką klapą !!! to gówniane jedzenie, które teraz jest sprzedawane odzwierciedla się w zdrowiu ludzi. Fakt jest, że ziemia przestanie rodzić,
Obserwator
3 lata temu
Nestle jest właścicielem naleczowianki