oprac. Przemysław Ciszak

Roboty zabiorą pracę. Pracownicy handlu boją się o stanowiska

Pracownicy sieci handlowych szukają ochrony przed postępującą robotyzacją w związkach zawodowych. Związkowcy poszerzają szeregi.

Kasy samoobsługowe w Biedronce.
Kasy samoobsługowe w Biedronce. (WP.PL, Aleksandra Łukasiewicz)

Do związków zawodowych zapisuje się coraz więcej pracowników różnych szczebli. Przykład? W Carrefourze każdego dnia składanych jest ok. 20 deklaracji, w Auchan w miesiąc zgłasza się po kilka osób z jednego sklepu. W Castoramie w ciągu roku liczba członków organizacji się podwoiła - wylicza "Dziennik Gazeta Prawna".

Postępująca automatyzacja przeraża pracowników handlu. Przybywa kas bezobsługowych, robotyzacja wkracza też do magazynów. Potrzeba więc mniej rąk do pracy.