Wzrosty cen powodują, że Polacy kupują tańsze substytuty
Większość Polaków zauważyła wzrosty cen po wejściu Polski do Unii Europejskiej (UE), w szczególności mięs, wędlin, cukru i wyrobów cukierniczych, podało Centrum Badania Opinii Społecznej(CBOS). Rosnące ceny nie ograniczają jednak ich konsumpcji, ale powodują przerzucenie się na tańsze substytuty.
„Postrzegany wzrost cen o wiele bardziej wpłynął na substytucję droższych produktów tańszymi niż na zmniejszenie wielkości spożycia” – napisał CBOS.
W ciągu miesiąca poprzedzającego lipcowy sondaż CBOSu, ponad 90% społeczeństwa odczuło podwyżki cen mięsa i wędlin, a ponad 80% - także cukru i wyrobów cukierniczych, w tym większość postrzegała te podwyżki jako zdecydowane.
Co najmniej połowa dorosłych Polaków dostrzegła też podwyżki cen paliw, lekarstw, nabiału, papierosów, pieczywa, maki.
„Jak wskazują ekonomiczne badania rynku, pierwszą reakcją konsumentów na zasadniczy wzrost cen towarów masowej konsumpcji jest zazwyczaj zamiana nabywanych produktów na tańsze, a dopiero w następnej kolejności zmniejszanie ich ilości, czyli ograniczenie konsumpcji” – napisano w komunikacie CBOS.