Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. Katarzyna Kalus
|

Prof. Andrzej Rzońca nowym ekonomistą PO. Już uderzył w PiS

316
Podziel się:

Przejęcie władzy przez PiS okazało się dla inwestycji większym wstrząsem niż globalny kryzys finansowy - powiedział prof. Rzońca.

Prof. Andrzej Rzońca nowym ekonomistą PO. Już uderzył w PiS
(Andrzej Iwanczuk/REPORTER)

Prof. Andrzej Rzońca został głównym ekonomistą Platformy Obywatelskiej. Będzie odpowiedzialny za program gospodarczy w kolejnych miesiącach do wyborów samorządowych i parlamentarnych - poinformował w środę szef PO Grzegorz Schetyna.

Aktualizacja 16:13

- Bardzo się cieszę, że możemy być dzisiaj razem. Długo trwały te rozmowy, jak stworzyć podmiotową ekspercką pozycję w Platformie. Wiemy, jak ważny jest program, jak ważna jest odpowiedzialność za finanse publiczne. Nikt lepiej tego nie będzie robił razem z nami z naszym zespołem, niż pan prof. Andrzej Rzońca - podkreślił lider PO.

Jak zauważył, Rzońca jest obecnie przewodniczącym Towarzystwa Ekonomistów Polskich, głównym doradcą rady i zarządu Forum Obywatelskiego Rozwoju (FOR); jest absolwentem Szkoły Głównej Handlowej, stażystą Europejskiego Banku Centralnego i konsultantem w Banku Światowym, jest też byłym członkiem Rady Polityki Pieniężnej.

Obecny na konferencji Rzońca przedstawił "swoją ocenę stanu polskiej gospodarki a także wyzwania, jakie przed nią stoją". - W 2015 roku PiS odziedziczył gospodarkę, która szybko rosła a wzrost jej przyspieszał. Sytuacja na rynku pracy była bardzo dobra - zaznaczył. Według niego taką sytuację udało się osiągnąć "bez jakiejkolwiek nierównowagi w gospodarce".

- Tymczasem w 2016 roku polska gospodarka zamiast dalej przyspieszać wyraźnie spowolniła" - mówił. Według niego przyczyną tego było załamanie się inwestycji. - Przejęcie władzy przez PiS okazało się dla inwestycji większym wstrząsem niż globalny kryzys finansowy, czy też kryzys zadłużeniowy w strefie euro - powiedział prof. Rzońca.

Już po konferencji prasowej z udziałem prof. Rzońcy, Forum Obywatelskiego Rozwoju wydało oświadczenie, w którym informuje o zakończeniu współpracy między Fundacją FOR a ekonomistą.

"Profesor Rzońca przez lata współpracował z naszym think-tankiem jako niezależny autor i współautor naszych analiz i raportów. Jego decyzja o podjęciu współpracy z partią polityczną nie pozwala na kontynuację naszych wspólnych działań, gdyż byłoby to niezgodne ze statutem FOR, który zakłada, że eksperci FOR nie mogą być pracownikami jakichkolwiek partii politycznych" - głosi oświadczenie.

wiadomości
gospodarka
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(316)
ted
7 lat temu
Cienki Bolek, niech go pani z Nowczesnej poduczy matematyki
Wega
7 lat temu
Jak to się dzieje, ze za Platformy, w/g Pana Rzoncy, wszystko bylo takie wspaniale, a Polacy przez osiem lat nie odczuli tego w swoich kieszeniach (no, nie wszyscy, ponieważ ci najblizej rządzącej partii odczuwali stala poprawę: Kulczyk, Gronkiewicz-Waltz, Nowak et consortes) ? Teraz tez Pan Rzońca żąda, aby z uwagi na dobra koniunkture, oszczedzac i zmniejszac dlug publiczny - tylko, ze on chce, aby oszczędności objęły ponownie najbiedniejszych, czyli 90% społeczeństwa. I to właściwie caly programgospodarczy PO.
yoggi
7 lat temu
Jak na profesora to małolat, jaki on ma dorobek naukowy. Niech się jeszcze trochę pouczy nabierze doświadczenia, a nie pcha się do polityki.
vvv
7 lat temu
ten profesor to taki sam badziew ,miernota i kłamca jak balcerowicz
gggg
7 lat temu
Przygotowanie Potrzebujemy 2 formy na babkę z kominem ok. 22 cm średnicy lub 1 bardzo dużą formę min. 25 cm. Formę należy posmarować masłem i wysypane mąką. Drożdże, masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Masło kroimy na kawałki i tak ocieplamy. Z drożdży zrobić rozczyn (można bezpośrednio w dużej misce, w której będziemy wyrabiać ciasto): rozetrzeć drożdże z 1 łyżką cukru, następnie dodać połowę ciepłego mleka oraz 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na około 10 - 15 minut pod przykryciem ze ściereczki. Miskę z drożdżami można postawić na parze. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę ciepłego mleka, resztę cukru, do tego przesiać mąkę, wsypać sól i wymieszać. Dodawać stopniowo jajka mieszając powoli składniki drewnianą łyżką. Po połączeniu składników wyrobić dokładnie ciasto - ręką przez około 10 minut lub za pomocą haka miksera (na 3 - 4 poziomie), przez ok. 7 minut. Do ciasta dodać miękkie masło i połączyć je z ciastem, wyrabiać jeszcze przez około 10 minut lub miksować hakiem przez około 7 minut, do czasu aż otrzymamy elastyczne i błyszczące ciasto, które będzie odklejało się (ześlizgiwało) z ręki i boków miski. Wówczas dodać skórkę pomarańczową i rodzynki lub żurawinę, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto znacznie się napuszy). Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć w jedną kulę (ciasto nie będzie sztywne, raczej rozciągliwe jak guma), podzielić je na 2 części i włożyć do foremek lub umieścić w 1 bardzo dużej formie. Przykryć ściereczką i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia (ciasto mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość). Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Kratkę w piekarniku ustawić na nieco niższej półce niż połowa piekarnika, wstawić formę lub foremki z babką i piec przez około 25 minut (dwie mniejsze babki) lub 35 minut (jedną dużą). Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
...
Następna strona